20 év meditáció = 1 hónap intelligens meditációval? – tudatváltás, spirituális felemelkedés

 In Filozófiai cikkek, tudatváltás meditációval


Könnyű a rendszert szidni, de ki fogj a sötét szobába feloltani a lámpát?
Senki. A passzivitás itt nem segít. Passzívak vagyunk az iskolában, ahol bemagoljuk az információkat és a vizsgákon visszamondjuk – tudatváltás, spiritualitás, spirituális felemelkedés.

Passzívak vagyunk, mikor valami tönkre megy és kihívjuk a szakembert és ő csinálja meg helyettünk a dolgot, vagy megvásároljuk a kész termékeket, amire szükségünk van. Passzívak vagyunk, mikor színészek játékait nézzük a moziban, akik helyettünk élik az életet. A pénzért cserébe maradhatunk a passzivitásunkban és mások szívesen aktiválják magukat, meg tesznek helyettünk mindent, de hova vezet mindez?

Oda, hogy a megszokás egyre erősebb lesz, ami a spirituális úton is passzívvá tehet minket. Mindenkinek egyénileg kell aktiválnia magát és nem azt várnia, hogy valaki majd felemeli őt.  De az is fontos, hogy ne a rendszert szidjuk, hanem azt változtassuk meg, ami működteti azt. Ne a rossz érzéssel, negatív gondolatokkal legyünk, miközben szenvedünk, hanem a rendszert, az elmét figyeljük meg, változtassuk meg.

Maga a megfigyelés, felismerés felszabadító. Így változtat át az igazság. Vagyis felszabadít, ahogy Jézus mondta. Egy óriási ’aha’ élményről van itt szó. Honnan jönnek az érzelmek és a gondolatok? Miért így, vagy úgy reagálunk valamire? Mi húz vissza egy tudatosabb állapotból egy másikba? Nem menekülés az alapok, az alaphangulat megváltoztatása helyett egy másik világba menekülni akár a meditációval? A hibás beidegződések, hajlamok, benyomások, szokások (szamszkárák) úgyis vissza fognak minket hozni arra a szintre, ahol vagyunk.


A tudatváltás irányairól, avagy a spiritualitás, spirituális felemelkedés vonulata

Sokan minden nap meditálnak, hogy egyre feljebb emeljék a tudatosságukat. De amíg ez elváráson alapszik: ,,Nem vagyok elég spirituális, boldog, fejlett, nem világosodtam meg, ezért még sokat kell meditálnom” addig mindig elvárás fog jelentkezni a célunk tekintetében is. És ez akadályt szül. Nem egy ellazult állapot, amiben feloldódunk, amiben eltűnik a meditáló. Más részről ebben a játékban ki mondta, hogy nem használhatjuk az intelligenciánkat? Ha már a Mindenható adott belőle nekünk…

És, ha rájövök, hogy nem elvárásból kell meditálnom, mert őszinte vagyok magamhoz és észreveszem, felismerem, hogy csak az eredményért meditálok (adok-kapok), akkor a meditációm minősége megváltozik. Talán örökre. És játék lesz belőle. Ez az elfogadás egy része. Mint egy klassz ételt, elkezdem élvezni. És nem elérni akarok vele valamit. Felhasználni. Érted, érzed a különbséget? Különben lehet, hogy 20 évig meditálok, de semmit nem haladok előre, mert nem megfelelően teszem azt. Szóval érdemes használnunk az intelligenciánkat. A kemény és okos munka elhozza gyümölcsét.

És, ha sikerült a „vagyok” állapotot megtapasztalni, akkor utána annak fenntartása tovább mélyítheti a dolgot. Ez az utolsó gondolat, ami a többi gondolatot lehántja rólunk. Ez az utolsó gondolat védőpajzsként egyhegyűvé teszi az elmét, majd a bölcsek szerint mikor már csak ez a gondolat maradt meg, és utána ez is eltűnik. És egy magasabb tudatállapotba kerülünk, sokan ezt megszabadulásnak, megvilágosodásnak hívják. Csak ezzel a „vagyok” állapottal kell maradnunk. Mindig. Ami mindenen túl van, minden formán. Amit senki nem birtokolhat, de mindenki megtapasztalhatja. Ez a tér, amiből minden forma keletkezik: élőlények, tárgyak. Amik idővel eltűnnek és átalakulnak…

Ez maga a tágas tér, hívhatjuk Istennek is, nirvánának, logosznak. Itt a bölcsek szerint az „én’ is feloldódik. Mert a csepp feloldódik az óceánban. Ez egy gyönyörű út. És, amíg nem tudunk az édes „vagyok”-kal lenni, vagy éppen szem előtt tévesztjük, addig érdemes a meditációt, imát, szent szövegek éneklését, jógát segítségül hívnunk. Amik felemelnek minket. És a szenvedés azonosulása fölé visznek el bennünket. Így már ki tudunk lépni hamis azonosulásunkból. Ahogyan a reptérre kocsival megyünk, de onnan már repülővel haladunk. Szóval ezek mindig nagyszerű eszközök,  melyek segítenek emelkedni.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ellenállástudatállapotok