20 év meditáció = 1 hónap intelligens meditációval? – tudatváltás, spirituális felemelkedés

 In SPIRITUÁLIS CIKKEK, tudatváltás meditációval


Könnyű a rendszert szidni, de ki fogj a sötét szobába feloltani a lámpát?
Senki. A passzivitás itt nem segít. Passzívak vagyunk az iskolában, ahol bemagoljuk az információkat és a vizsgákon visszamondjuk – tudatváltás, spiritualitás, spirituális felemelkedés.

[adrotate group=”2″]

Passzívak vagyunk, mikor valami tönkre megy és kihívjuk a szakembert és ő csinálja meg helyettünk a dolgot, vagy megvásároljuk a kész termékeket, amire szükségünk van. Passzívak vagyunk, mikor színészek játékait nézzük a moziban, akik helyettünk élik az életet. A pénzért cserébe maradhatunk a passzivitásunkban és mások szívesen aktiválják magukat, meg tesznek helyettünk mindent, de hova vezet mindez?

Oda, hogy a megszokás egyre erősebb lesz, ami a spirituális úton is passzívvá tehet minket. Mindenkinek egyénileg kell aktiválnia magát és nem azt várnia, hogy valaki majd felemeli őt.  De az is fontos, hogy ne a rendszert szidjuk, hanem azt változtassuk meg, ami működteti azt. Ne a rossz érzéssel, negatív gondolatokkal legyünk, miközben szenvedünk, hanem a rendszert, az elmét figyeljük meg, változtassuk meg.

Maga a megfigyelés, felismerés felszabadító. Így változtat át az igazság. Vagyis felszabadít, ahogy Jézus mondta. Egy óriási ’aha’ élményről van itt szó. Honnan jönnek az érzelmek és a gondolatok? Miért így, vagy úgy reagálunk valamire? Mi húz vissza egy tudatosabb állapotból egy másikba? Nem menekülés az alapok, az alaphangulat megváltoztatása helyett egy másik világba menekülni akár a meditációval? A hibás beidegződések, hajlamok, benyomások, szokások (szamszkárák) úgyis vissza fognak minket hozni arra a szintre, ahol vagyunk.

[adrotate group=”3″]


A tudatváltás irányairól, avagy a spiritualitás, spirituális felemelkedés vonulata

Sokan minden nap meditálnak, hogy egyre feljebb emeljék a tudatosságukat. De amíg ez elváráson alapszik: ,,Nem vagyok elég spirituális, boldog, fejlett, nem világosodtam meg, ezért még sokat kell meditálnom” addig mindig elvárás fog jelentkezni a célunk tekintetében is. És ez akadályt szül. Nem egy ellazult állapot, amiben feloldódunk, amiben eltűnik a meditáló. Más részről ebben a játékban ki mondta, hogy nem használhatjuk az intelligenciánkat? Ha már a Mindenható adott belőle nekünk…

És, ha rájövök, hogy nem elvárásból kell meditálnom, mert őszinte vagyok magamhoz és észreveszem, felismerem, hogy csak az eredményért meditálok (adok-kapok), akkor a meditációm minősége megváltozik. Talán örökre. És játék lesz belőle. Ez az elfogadás egy része. Mint egy klassz ételt, elkezdem élvezni. És nem elérni akarok vele valamit. Felhasználni. Érted, érzed a különbséget? Különben lehet, hogy 20 évig meditálok, de semmit nem haladok előre, mert nem megfelelően teszem azt. Szóval érdemes használnunk az intelligenciánkat. A kemény és okos munka elhozza gyümölcsét.

És, ha sikerült a „vagyok” állapotot megtapasztalni, akkor utána annak fenntartása tovább mélyítheti a dolgot. Ez az utolsó gondolat, ami a többi gondolatot lehántja rólunk. Ez az utolsó gondolat védőpajzsként egyhegyűvé teszi az elmét, majd a bölcsek szerint mikor már csak ez a gondolat maradt meg, és utána ez is eltűnik. És egy magasabb tudatállapotba kerülünk, sokan ezt megszabadulásnak, megvilágosodásnak hívják. Csak ezzel a „vagyok” állapottal kell maradnunk. Mindig. Ami mindenen túl van, minden formán. Amit senki nem birtokolhat, de mindenki megtapasztalhatja. Ez a tér, amiből minden forma keletkezik: élőlények, tárgyak. Amik idővel eltűnnek és átalakulnak…

[adrotate group=”2″]

Ez maga a tágas tér, hívhatjuk Istennek is, nirvánának, logosznak. Itt a bölcsek szerint az „én’ is feloldódik. Mert a csepp feloldódik az óceánban. Ez egy gyönyörű út. És, amíg nem tudunk az édes „vagyok”-kal lenni, vagy éppen szem előtt tévesztjük, addig érdemes a meditációt, imát, szent szövegek éneklését, jógát segítségül hívnunk. Amik felemelnek minket. És a szenvedés azonosulása fölé visznek el bennünket. Így már ki tudunk lépni hamis azonosulásunkból. Ahogyan a reptérre kocsival megyünk, de onnan már repülővel haladunk. Szóval ezek mindig nagyszerű eszközök,  melyek segítenek emelkedni.

[adrotate group=”2″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

ellenállástudatállapotok