Hogyan írjunk igazán hatásos jó szakmai önéletrajzot, mellyel azonnal felkeltjük a figyelmet?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

 

Mik azok a pszichológiai fogások, melyek rögtön eredményre vezetnek a jó szakmai önéletrajz írását illetően? A gyakorlatias cikk ad néhány hatásos ötletet számunkra a cv és a motivációs levél megírása kapcsán.

Az ember hajlamos arra, hogy a tömeg után menjen és ne merjen különbözni tőle, de ez sokszor nagyon unalmas ám mások számára. Nyugodtan adhatjuk önmagunkat és ki szabad lógni a sorból, ha hatásos eredményt szeretnénk elérni. Jóllehet az iskolában másra tanítottak, de ez a való élet, és az is igaz, hogy megosztjuk majd a népet, de ahol szeretnek minket ott a helyünk. És ne csak azt nézzük, hogy felvesznek-e minket, hanem hogy hosszú távon hol lennénk szívesen. A jó hír, hogy elég egy helyre bejutnunk. Ami ugyan sokszor nehéz, de nem lehetetlen.

 

 

Hogyan írjunk igazán hatásos szakmai önéletrajzot

Fontos, hogy szakítva a sablonokkal gondoljuk végig, hogy a HR osztályon ülő munkatársak figyelmét mivel kelthetnénk fel, akik napi 5 csillió levelet kapnak. Egy hatásos tárgy szóval, mely e-mailünkben díszeleg pl. mely a cégimage-ének nem mond ellent az sokat dob a dolgon. De legyen ötletes. Egy kreatív ember sosem mondja azt magáról, hogy kreatív, pro-aktív, hanem tettekben bebizonyítja. Legyen egy klassz szlogen az önéletrajz címe és ne azt írjuk rá, hogy önéletrajz. A kocsira sem írják rá, hogy autó, de ettől még mindenkinek egyértelmű, igaz?:) Legyen egy oldalas lényegletörő vázlat a szakmai önéletrajz. Mikor a szakmai vezetőnk megtekinti, akkor azonnal áttekinthető legyen számára. Írjuk le az érdemeinket, mintha cégként pályáznánk meg az állást és ajánlásainkat is helyezzük el benne.

Így mások dicsérnek minket, mely sokkal hitelesebb, mert minden szentnek maga felé hajlik a keze. Érdeklődjünk a cégről és még véletlenül se úgy címezzük meg a levelünket, hogy „Tisztelt Hölgyem/Uram!”. Készüljünk fel és ne lepődjünk meg, ha néhányszor módosítják az időpontot, hogy rugalmasságunkat lemérjék. Magasabb pozícióban arra is számíthatunk, hogy szándékosan ránk öntik a felkínált kávét (mintha véletlen lett volna) és a reakciónkat vizslatják mindeközben. Továbbá ne soroljunk fel 20 munkahelyet ahol dolgoztunk, mert ebből az következik, hogy sehol nem találtuk meg a helyünket. A cég számára egy befektetés az, hogy velünk elkezdenek dolgozni és az ellentmondásokat kezdik el vizsgálni, mint az ügyvédek. Keresik a gyenge pontokat és, hogy alkalmasak vagyunk-e az említett állás betöltésére. És a szakmai önéletrajzot felesleges aláírni, mert ez nem okirat, de fényképet helyezzünk el benne.

A cv mellett milyen legyen a motivációs levél?

Itt is érdemes kreatívnak lenni és a legfontosabb információkat elhelyeznünk. A kreativitás alatt azt értem, hogy ötletesen meséljünk önmagunkról ne sablonszerűen. A mese pl. rabul ejti az embereket, mert szeretjük a történeteket. Ezért is hallhattunk Jézustól pl. parabolákat, tanulságos meséket, mert ő ezt nagyon jól tudta. Bölcs módon ezzel nyitotta meg mások szívét. Itt is vegyük figyelembe és fordítsuk meg a dolgot, hogy mi mit szólnánk a levelünkhöz, ha naponta 5 kg érkezne belőle e-mailen hozzánk. Mindig legyünk udvariasak és köszönjünk meg mindent. A köszönöm erejéről, számokban kifejezve itt olvashat a kedves olvasó egy érdekes tanulmányról.

Szeretné tudni, hogy Ön milyen munkára született (küldetés) és hogyan tud gyorsan elhelyezkedni abban a munkakörben?

Íme a folytatás és további információ az önéletrajzírásról: Ha nincs munkája, vagy más munkát, munkahelyet választana, avagy küldetésünk és a legjobb munkahely megtalálása

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
böngészés viselkedésememória