Az örömteli új, gondtalan élet receptjei a himalájai jógiktól – bölcsességek élet értelme, édes élet, bizakodó élet és gondtalan élet

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), jóga és pszichoterápia


Forrás: Szvámí Ráma, Az örömteli élet művészete – Kelet üzenete, A boldogság az élet beteljesült állapota, rajtunk múlik akarjuk-e…

Merjünk újat keresni, ha nem jó úgy, ahogy van…

Keressük az utunkat vagy megteremtjük önmagunk számára? Ha valaki őszinte áhítattal elmerül egy szakmában és az életének tartja azt (a küldetésének, útjának), nem csupán egy foglalkozásnak, akkor előbb utóbb elképzelhető, hogy újításokat hajt majd végre. Még akkor is, ha ezt nem nézik jó szemmel mások, de utólag sok esetben bebizonyosodik, hogy igaza volt – örömteli, új élet, bölcsességek élet értelme, élet értelme, édes élet, bizakodó élet, gondtalan élet.

Rengeteg embert lehetne példaként felsorolni pl. Kolumbuszt, vagy Thomas Edisont, de a vallások területén is feszítenek keresztre másokat (akár az adott uralkodó, illetve az emberek), aztán elkezdik imádni őket utólagosan. Rájönnek, hogy sokat tanulhatunk ezektől az emberektől. Persze ez csupán csak az én véleményem, mely lehet, hogy nem teljesen hitelt érdemlő.

Mindenestre itt írtam néhány „különcről” és fényképet is helyeztem el pl. a Clinton házaspárról, mikor még hippi korszakukat élték: A zenehallgatás és olvasás depressziót okozhat? Erre is van megoldás + Érdekes képek a cikkben (kiből mi lett)? – a serdülőkre ható média, megoldás kamaszoknak, tenagereknek és teenagereknek (tinédzser)


Az örömteli, gondtalan élet alapjai

Bizonyos feltételezések szerint minden ember feladata az, hogy önmagát megváltsa, azaz dolgozzon önismeretén, de emellett van még küldetése is. Ha valaki nem ezzel foglalatoskodik, akkor boldogtalan lesz. Mi a megoldás? Ahogy egyre jobban megismerjük önmagunkat, kikristályosodik, hogy mi a feladatunk.

A matematikus ne akarjon festőművész lenni és ez természetesen vice versa is igaz, különben káosz lesz világunkban. A blogomban leírtam, hogy az ősi iratok szerint a négy ösztönünk (ha nem akarunk állatként viselkedni) megismerésével, szabályozásával (lásd evés, alvás, szexuális és önvédelmi ösztön) megtanuljuk érzelmeinket kezelni. Ezáltal gondolataink is megváltoznak, melyek cselekedeteinkért felelősek. És az önmegvalósítás segítségével akár rendellenes vágyainkat is feloszlathatjuk.
Lásd, A lelki harcművészet önmegvalósításának útja az elmén túlra: a jóga és pszichológia, pszichoterápia segítségével az örök boldogság országába, az elme megismerésével és uralásával I.

Szemelvények, avagy bölcsességek, az élet értelme és egy új, gondtalan, örömteli élet megalapozása

Ha elkezdjük a négy ösztön közül az alvás ösztönén dolgozni, akkor azt a következő módón tehetjük meg. Eldöntjük, hogy hajnali 3-ig fennmaradunk (brahmamuhurta). Ezzel azt is megtanuljuk, hogy hogyan aludjunk el, amikor csak szeretnénk. Döntsük el este, hogy mikor akarunk másnap felkelni és ez meg fog történni. Persze ébresztőóra nélkül.:) És mikor felébredünk, azonnal keljünk fel. Swami Rama a 3-5 óra közötti ébredést preferálja. De nem délutánról van szó.:) Én pereferálom azt is, ha később kelek fel:), de tény, hogy ezt néha érdemes megejtenünk, mert nagyon jól edzi az akaraterőnket.

A megértésnek számos szintje van, hol vagyunk éppen most? Elérhetjük a tökéletes uralmat, belső nyugalmat. Az embert, aki ezt megvalósította apta-nak hívják.

Ahogyan megfigyeljük magunkat az olyan, mint mikor a kerékagy nem mozog mégis felelős a küllők forgásáért. Ez a tudatosság, ami látszólag passzív. A tudatosság a központi láthatatlan részünk. A négy küllő a: manas, ahamkara, buddhi, chitta. Lásd ezeket bővebben a fenti linken.

Édes, bizakodó és gondtalan élet

A tudatosság a mi központi halhatatlan részünk a jógatudomány szerint és a kételkedéssel (szankalpa vikalpa) és meditációval felismerhetjük mindezt.

Minél többet csinálunk valamit (mindegy, hogy mit) annál erősebben hat ránk és e szokás egyre erősebb lesz. Ahogy mondani szokás, öreg kutyát már nehéz új trükkökre megtanítani. Ezért minél hamarabb kezdjük el új szokásaink kialakítását, felülírva a régi hasztalan szokásainkat. Egyre könnyebb lesz, ha nem adjuk fel…
A felejtésről: ha túl sok inger ér minket és kevés időt fordítunk a dolgokra, akkor túl terheljük magunkat. A figyelem és az emlékezés Swami Rama (himalájai bölcs) szerint az érdeklődésből fakad.

Hogyan idézhető fel az emlékezetünkből, ami éppen nem jut eszünkbe? Hogyan működik a memóriánk és a felejtés? – rövid és hosszú távú vizuális memória, „nem jut eszembe” effektus

A felejtés nem más, mint mikor olyan dologra akarunk visszaemlékezni, ami nem köti le teljesen figyelmünket és ez feszültséget okoz számunkra. A napi meditáció, ellazulás segíthet. Ha ellazulunk a tudat kidobja a megoldást. Mint mikor keressük a kulcscsomót, de ha abbahagyjuk ezt a tevékenységet és máshoz kezdünk a tudattalan tovább keresi és egyszer csak kidobja a megoldást. A koncentrációt, emlékezést úgy lehet fejleszteni, hogy 0-tól 100-ig számolunk magunkban másodpercenként. Lássuk a számokat is közben. Majd visszafelé 100-tól 0-ig. Nézzük meg hányszor és hol akadunk el. Mennyire tudjuk tartani a fókuszt? Pár percig sem bírjuk ki, hogy ne kalandozzunk el? Ez olyan, mintha a kezünk és lábunk önálló életet élnének és nem tudnánk rájuk hatni…

Visszatérve a gyakorlatra, idővel 1000-ig is elszámolhatunk és vissza. Swami Rama szerint ezt érdemes minden nap megcsinálnunk. Ezen kívül a jógában van a fejenállás kapcsán asana (testtartás), ami szintén segíthet, ha szakavatott mentor van segítségünkre. Aki félti a nyakát, először képzelje el, hogy fejen áll és utána tegye azt meg segítőjével. Ezzel szimbolikusan átvesszük az irányítást az életben.

A minket foglalkoztató dolgok megakasztják az önmegvalósítás folyamatát (lásd pl. meditációban) ne foglalkozzunk túl sok dologgal egyszerre, mert akkor ezek a dolgok folyton visszatérnek a tudatunkba és nem hagynak minket aludni, pihenni, illetve tevékenységeinket megfelelő módon elvégezni.

Kötelezettségből kötelesség lesz, ha megállapodást kötöttünk magunkkal és komolyan vesszük mindezt. Ha pedig nem vesszük komolyan, akkor nyomasztani kezd minket…

Érdemes meditációval tisztán tartani a tudatunkat, hogy semmi ne vigyen el minket, lásd téves azonosulások. Ezért érdemes a fent leírt gyakorlatot elvégezni (lásd felejtés rész).

A tudatunk szempontjából az agy olyan, mint a villanykörte, maga az idegrendszer pedig a dróthálózat, és a tudat pedig az elektromos áram e feltételezésben. Mindegyiknek épnek kell lennie, ha sikeresek akarunk lenni. Vagyis a testet és tudatot össze kell hangolnunk. Ehhez belső erőre és akaraterőre van szükségünk.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
természetgyógyászatjó, hatékony psziché