A stressz kezelése, leküzdése természetes, játékos módon – stressz és a magas vérnyomás oldásának technikái, no stressz, stressz ellen

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), stressz

Forrás: prof. dr. Gertraud Berka-Schmid, Zenei és Mozgáskulturális Nevelés Intézet és Bécsi Orvostudományi Egyetem, Eri Eguchi, Osakai Egyetem, Dr. John Ciccone, West Orange Saint Barnabas Kórház és Házipatika
.
Mindig hangsúlyozom, hogy ne ellenségként, hanem barátként tekintsünk a nehézségekre, mely jelzi számunkra a változás és boldogság lehetőségét. Ne a stressz ellen, hanem a stresszel együtt működve tudunk megszabadulni ettől a jelenségtől. Hiszen a harc, csak ellenállást és erőszakot szül – a stressz kezelése, stressz ellen, stressz magas vérnyomás, stressz leküzdése, no stressz, a stressz oldásának technikái. Gondoljunk Gandhi mondására, miszerint a fogat fogért, szemet szemért hozzáállás egy vakokkal teli világot hoz el számunkra…

 

A stressz kezelése egy ősi játék segítségével (stressz ellen)

A játék segít emlékeztetni minket arra, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat és az életkörülményeinket, mely folyton megváltozik, megtalálva valódi gyökereinket, forrásunkat. Hiszen egyszer itt kell mindent hagynunk. Mivel azonban az identitásunkba beépítünk mindent, amivel találkozunk életünk során, így minden veszteség nagy fájdalommal járhat, hiszen nem akarunk változást, kijönni a komfortzónánkból (tárgyvesztésnek hívja a pszichológia mikor pl. egy embert elveszítünk). Így idővel egyre merevebbé válhatunk. Miközben pedig felgyorsult világunkban ügyes bajos dolgainkkal vagyunk elfoglalva, sokszor tapasztaljuk, hogy a stressz eluralkodik rajtunk. A testünk nem vonja kétségbe a gondolatainkat, így nagyon hamar elhasználódik, ha nem megfelelően uraljuk elménket (lásd pszichoszomatika). Ezért fontos, hogy megismerjük az elménk működését. Emellett a sport nagyon fontos szerepet játszik a stressz kezelésében, de emellett lehetőségünk van arra is, hogy rendszeresen adózzunk a dalolás örömének. Én ezt egy játéknak tartom. Mik az előnyei ennek? A cikk további részében ezt is leírom pontosan fiziológiai szinten is, de a lelki oldalát sem szabad lebecsülnünk.

 

Az inspiráló, megnyugtató társ, mely átröpít minket a stressz felett

Ha befogadjuk a zenét, már az is megváltoztatja hangulatunkat. Ezért van, aki tudatosan használja azt inspirációként. Még komoly reklám szakemberek is írnak ennek köszönhetően reklámszövegeket. Ha dinamikusabb reklámra van szükség, akkor ennek megfelelő zenét is hallgatnak. Így tudatosan teremtik meg a megfelelő szférát önmaguk körül, mely megfelelő ihletet ad számukra.
Emellett, ha mi is éneklésre adjuk a fejünket, akkor még hatásosabb eredményt érhetünk el. Ugyanis a légzésünk mély, hasi légzéssé változik át, irányított módon. Nem véletlenül vannak pl. a buddhizmusban is olyan meditációk, amik a légzést veszik alapul. És talán az sem véletlen, hogy nagyon sok nagyszerű vallás építette be az éneklést az imádkozásba. Hiszen, ha ellazulunk és boldogabbá, harmonikusabbá válunk, akkor isten felé teszünk meg egy lépést, igaz?

Érdekes eredmény a stressz leküzdése kapcsán

Sok olyan esetről olvasni orvosi szaklapokban, mely egyértelműen bizonyítja a jótékony hatását a zenének. Természetesen nem kell ehhez orvosnak lenni, hogy megtapasztaljuk mindezt. Azonban manapság kevésbé használjuk az intuíciónkat, így csak annak hiszünk, amit látunk, de a látszat néha csal. Mi pedig csaljuk a látszatot. De csalás ide, vagy oda találkoztunk már olyan esettel, amikor az agyvérzésen átesett páciens különféle énekek segítségével tanult meg újra beszélni. Emellett preventív (megelőzés) szerepe is van az éneklésnek.

 

A stressz és a magas vérnyomás csökkentése természetesen (stressz leküzdése)

Természetesen az igazán átütő eredmények nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is jelentkeznek, mert van összefüggés. Így az éneklés hatása lelki szinten is megmutatkozik. Így az elfojtásra került érzelmeket, feszültséget megfelelő módon tudjuk feloldani a dalolás segítségével. Mikor a mély, hasi légzés alkalmával kifújjuk a levegőt éneklés közben nyomás képződik a hasüregben található belekre, miközben masszírozza azokat, hatásos segítséget nyújtva nekik az emésztésben. Ebben persze a hastánc is elvitathatatlan szerepet játszik egyik jótékony hatásaként. Visszatérve a légzésre, az elernyedési fázisban részt vállal a szív tehermentesítésében: szívóerőt fejtve ki a vénákra elősegíti a vér távoli testrészekből történő visszaáramlását. A mélylégzés azonban számos más előnnyel is jár: levegőt juttat a tüdő alsó részeibe is, emeli a szervezet oxigénkoncentrációját. Ennek következtében hatékonyabban működnek szerveink, gyorsul az anyagcserénk, több vér jut az agyunkba, és a koncentrálóképességünk is növekszik.
Az éneklés egyensúlyba hozza a vegetatív idegrendszert. Az idegrendszer ezen része azokat a folyamatokat szabályozza testünkben, amelyek akaratunktól függetlenül, automatikusan működnek. Ilyen többek között az emésztés, a keringés és a légzés is.

 

Egy másik megoldás a magas vérnyomásra (no stressz, a stressz oldásának technikái)
Japán kutatók szerint a zenehallgatás és a nevetés nemcsak jobb hangulatot kölcsönöz nekünk, de csökkentik a vérnyomást is. 3 csoportot hoztak létre a kutatás alkalmával (79, 40 és 74 év közötti felnőttek körében).

Az egyik csoport kéthetente egy órás zenei foglalkozáson vett részt, egy másik csoport nevetésterápiára látogatott el, a többiek esetében (kontroll csoport) nem történt semmi. A kontroll csoportra azért van szükség a különféle kutatások alkalmával, hogy legyen mihez viszonyítanunk.
A zene csoportjában lévők (32 felnőtt) zenét hallgattak, énekelt vagy nyújtó gyakorlatokat végezve mindeközben. A nevetős foglalkozások légzőgyakorlatokból és játékos szemkontaktus által kiváltott nevetésből álltak (30 résztvevővel). A foglalkozások után azonnal megmérték a résztvevők vérnyomását. A zenei csoport esetében ez 6 Hgmm-rel lett alacsonyabb, a nevetésterápiások esetében pedig 7 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás. Hónapokkal később is látni lehetett a változást.

 

A kortizolszint (a stressz mértékét jelzi), is csökkent a foglalkozások hatására. Erre az eredményre jöhetett rá dr. Patch Adams, aki a hahotaklubot létrehozta.

A stresszről bővebben itt olvashat a kedves olvasó.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
paranoiaagy, elme