Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 13. nap (Csakrák)

 In önismeret, önmegvalósítás, SPIRITUÁLIS CIKKEK

13. nap – Csakrák – Utazás ön-felismeréseken keresztül

 Az út a szabadságba, a teljes megtapasztalás útja annak, hogy kik vagyunk spirituális lényekként az emberi megtapasztalásban; egy utazás, rengeteg ön-felismerésen keresztül. Minden létező csakránk egy bizonyos ön-felismerést ad nekünk és az energiáknak egy bizonyos spektrumát amit megnyilváníthatunk. Tehát ez az utazás az önmegismerés kifejlesztésének útja.

Említettem már, hogy ez a mindnyájunkban benne lévő Legfelsőbb Tudatosság önmagát korlátozva válik részünkké (korlátozott lények tudatlanságban) és ezt számos lépésen keresztül teszi. Ezt a tudat involúciójának hívjuk; a Legfelsőbb Tudatosságtól a mi korlátolt tudatosságunkig. Az utazás a felemelkedés útja. Ez egy felfelé tartó út, a saját tudatosságunk kitágítása, addig, amíg meg nem történik a teljes ön-felismerés, addig, amíg fel nem ismerjük, hogy mi szellemi lények vagyunk emberi tapasztalatokkal. A zárttól a nyitottig: különböző lehetőségek Beszéljünk ezekről az ön-felismerésekről. Minden csakra egy ön-felismerést tartogat számunkra. A legfelsőbb csakra, amit Sahasrará-nak neveznek visz minket a spirituális lényünk teljes megtapasztalásához az emberi tapasztaltainkon belül. Szabaddá válunk a tudatosságunkban, habár a lélek még mindig az emberi tapasztalatokban él. Ez a korona csakrának a megtapasztalása. Ajna csakra Azt a csakrát amelyik a két szemöldökünk között van, úgy hívjuk, hogy Ajna csakra. Ez az Ajna csakra nem egy fizikai pont, tehát amikor ide mutatok (szemöldökök közé), ez nem egy fizikai hely; ez egy energetikai hely az agyunkban. Ott található a Sahasrara is. Ezek az agyközpontban elhelyezkedő csakrák. Stimulálják az agyat. A Legfelsőbb Tudatosság által korlátozott tudatosságot a spirituális lény hozza az emberi lénybe.

Ebben az emberi megtapasztalásban elérkezünk az Ajna csakrához, korlátozott tudatossággal egy fejlődési folyamaton keresztül, elvesztve a Forrással való kapcsolatunkat. Azt gondoljuk, hogy különálló lények vagyunk. Az agy jelenleg korlátozott módon működik. Az emelkedés során, amikor az utazást tesszük visszafelé és ez a csakra teljes módon megnyílik, az ember úgy érzi, hogy teljesen kapcsolódik a Forrással és úgy érzi magát, hogy ő a Forrás eszköze, teljesen a Forrásban él, csatornázva azt.   A csakrákat lótuszként is szimbolizálják, mert azok a fényre kinyílnak és a sötétségre bezáródnak. A szemöldökök lótusza összecsukódott állapotában (szimbolikusan) zárt. A felemelkedés állapotában, amikor egyre jobban növekedünk a fényben, a csakra felnyílik és egyszer csak azt kezdjük el érezni, hogy a Legfelsőbb Energia csatornái vagyunk. Azt érezzük, hogy teljesen abban a térben létezünk; kapcsolódva ahhoz a térhez; csatornázva azt a teret; átadva magunkat neki; teljes intuícióban és áramlásban vagyunk.

A felemelkedési folyamatban amikor ez a csakra elkezd felnyílni, lépésenként teszi azt, vagyis az öntudatosságunk lépésenként fejlődik. Az agy egyre jobban és jobban stimulálódik és emlékezést nyújt az emberi lénynek erről a spiritualitásról és szellemi erőről. Amikor ez a csakra nyílik, majd teljesen nyitottá válik, egyre jobban megnyílik az agy, egyre jobban stimulálódik és nagyobb lesz a kihasználtsága. Tehát ez a csakralépésenként nyílik fel a spirituális út során.

Visuddha csakra

Ahogy haladunk lefelé, a következő csakra a torok csakra. Ezt a csakrát Visuddha csakrának hívják. Amikor ez a csakra korlátolt, akkor az ember úgy érzi, hogy a hangja csupán emberi hang. Emberi erővel és hatalommal kommunikál. Amikor ez a csakra lépésenként elkezd megnyílni, az egyén azt érzi, hogy egy másfajta erő van a hangjában. Ekkor különböző energiákat vagyunk képesek hozni különböző csakráinkból a hangunkba, vagyis a hang spirituális kifejezőeszközünk lesz és elkezd megnyílni. Utolsó lépésként valaki azt érezheti, hogy hangja az Isten hangja, ami a lényén keresztül érkezik. Korlátozott állapotában ez a csakra teljesen zárt és valaki úgy érezheti, hogy ő teljesen különálló; a hangja csupán emberi hang, emberi erő, fizikai erő. Nincsen belső ereje, szubsztanciája. Csodálatos amikor a torokcsakra megnyílik és azt kezdjük el érezni, hogy “Ó, energiát tudok áramoltatni a hangomban! Ez a hang nem csupán átlagos hang.” Érezheted a változást a hangodban amikor spirituálisan fejlődsz.

 

Anahata és Manipura csakra

A következő csakra lefelé haladva a szív. A szív csakrája az Anahata csakra. Akinek ez a csakrája zárva van, annak a szeretete csupán emberi; feltételekhez kötött szeretet; ami nagyon önző szeretet. Amikor a csakra elkezd megnyílni a szeretet fokozatosan megváltozik, majd teljessé válik, a szeretet nagyon spirituálissá válik, feltétel nélküli és önzetlen lesz. A csakra lépésenként nyílik meg, vagyis a szeretet tudatossága fokozatosan alakul ki.

 

A következő csakra lefelé haladva a köldök; melynek neve Manipura csakra. Ez a csakra korlátozott formájában vagy teljesen zártan megtapasztalva csupán emberi életerő. Ekkor az életerő feltöltése étellel és pihenéssel történik. Amikor a csakra megnyílik, az egy másfajta életerő megtapasztalása lesz. A személy képessé válik életerőhöz jutni más forrásból is. Amit ez a személy képes előállítani emberi testének, az egyfajta ragyogás, tűz és életerő. Az étel és a pihenés ellenére, nagyszerű magasságokba képes emelni a testét. Ez a Manipura.

 

Swadisthana és Muladhara csakra

A következő csakra sorrendben lefelé a Swadisthana, a szexuális csakra. Amikor ez a csakra teljesen zárva van, a szexualitás csupán biológiai tevékenység; és a hormonok által vezérelt; az önzőség irányítja, a személy az élvezeteket hajszolja. Amikor a csakra megnyílik, akkor a személy spirituális energiákat kezd el érezni azon a helyen és több spiritualitást képes vinni a szexualitásába. A szexuális tapasztalat akkor szereteten és önzetlenségen alapszik, adáson és törődésen.

Az utolsó csakra a Muladhara csakra, a gyökér csakra. Zárt formájában a személy főleg a túlélésre koncentrál, követelve a jogait -, erővel, emberi erővel az emberi túlélésért. Amikor a csakra teljesen nyitott, a személy elkezdi élvezni az emberi tapasztalatokat; a testére úgy tekint, mint egy templomra; egészségben akarja tartani a testet; meg akarja érteni a test természetét; izgatottan érdeklődik a test felől.

Ezek a csakrák lehetőségei mind zárt, mind nyitott formájukban.

Csakrák – Utak a szabadságba

Amikor a személy elhatározza, hogy foglalkozni fog az egyik csakrájával és a lehető legjobban megpróbálja azt megnyitni, akkor a többit elkezdi mellőzni az úton. A személy megteheti az útvonalat a szabadságba bármely csakrán keresztül. Azok, akik azzal vannak elfoglalva, hogy minél szebbé tegyék a testüket, minél ragyogóbbá, sok figyelmet fordítanak a testre. Ha a legteljesebb módon teszik mindezt, akkor szintén eljuthatnak a korona csakra szintjére. Az elején, ők minél jobb testet szeretnének, testet, ami minél hosszabb ideig tudja őket fenntartani.

Amint ebben minél mélyebbre jutnak, ráeszmélnek, hogy életerőt kell vinniük a testükbe. Szeretetet kell vinniük a testükbe. Különböző energiákat kell vinniük a testükbe, hogy növelhessék hangjuk erejét. Több elme erőt kell vinniük a testükbe. Tehát a test útját választva, mint a Hatha jógik, ők történetesen képesek eljutni a szabadságnak arra a helyére, miközben a testükre figyelnek. Ugyanez a helyzet a szexuális csakrával vagy akik az életerővel foglalkoznak, mint a harcművészek. Láthatod, hogy ők milyen módon fejlesztenek fantasztikus életerőt és jutnak a spiritualitás magasabb szintjeire. Ugyanez a helyzet a szeretettel; akik odaadóak és képesek teljesen kiterjeszteni a szeretetüket, megnyitják az agyuk minden központját, vagy akik a hangjukba képesek hozni minél több isteni jelenlétet, egyre tisztábbá és tisztábbá teszik a hangjukat. És azok akik egy intellektuális úton haladva teljesen az elméjüket használják.

Minden csakra egy teljes utazást képes neked adni, ha végig mész azon az úton, keresve a legtisztább és legistenibb kifejezésmódját annak a csakrának. Elképesztő, ugye? Minden csakra nagyon fontos az úton.

Ez egy fantasztikus utazás, látva hogyan haladunk, hogy a Legfelsőbb Tudatosság milyen beszűkült és milyen sokféle személyiséget kölcsönöz nekünk, és amikor kinyílnak a csakrák, átformálják a személyiségünket amint haladunk felfelé.

Mára itt befejezem.

Sri Vasudeva

 

Fordította: Bódor Enikő

Jelentkezzen az online vagy személyes (Bp. 3. ker. mellett) konzultációra

Személyre szabott megoldás már első alkalommal: kérem a konzultációt

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

 

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

Privacy Policy Settings

google-analytics
energia, örömforrásvegső igazság