Hogyan válasszunk az (online) pszichológusok, pszichiáterek közül?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológia

A cikk végén egyik videó interjúmat is megtekintheti a kedves olvasó.

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

Ciki pszichológusokhoz, pszichiáterekhez járni?

Ha az ember elakad élete során és objektív véleményre kíváncsi (barátok, család elfogultak érthető módon), akkor érdemes elmenni egy pszichológus, pszichiáter szakemberhez vagy más segítőhöz, akivel szimpatizálunk, de online is vannak már pszichológusok. Segít lelkesíteni minket és új célokat és önmagunkat megtalálni az életben. Érdekes és szomorú is egyben, hogy Amerikában természetes, hogy külön fizetnünk azért, hogy valaki rendszeresen meghallgat minket és ott ez egy életmód.

 

Az normális, ha beleszeretek a pszichológusomba, pszichiáterembe vagy elkezdem megutálni őt?
A legfontosabb szempont az, hogy kivel dolgozunk szívesen. Hiszen ez nagyban befolyásolja a terápia sikerét. Bár a jó pszichológus dolga, hogy ha konfliktus van bennünk azt kihozza és (viszontáttétel) feldolgozzuk közösen. Hiszen természetes, hogy egy szakember pszichológus, aki érzelmekkel dolgozik kihozza belőlünk az érzelmeket és elképzelhető, sőt ez teljesen természetese, ha szerelmet vagy utálatot vetítünk ki pszichológusunkra (projekció, mint elhárító mechanizmus).

 

A jó pszichológus tényleg színészkedik?

Előfordulhat, hogy ha például elkésünk és rendezetlen dolgaink vannak, akkor a pszichológus is beletúr a hajába és ő is elkésik a magánrendelésnél. Így szembesít ezzel, ami elkezd zavarni minket és máris itt a lehetőség, hogy elkezdjünk dolgozni rajta. Nyilván ez csak a tünete egy nagyobb problémának jobb esetben, így mélyére érdemes hatolni ennek, hogy mi a gyökere az adott dolognak.

Online vagy offline pszichológus, pszichiáter?

Van egy úgynevezett terápiás közeg amely a magánrendelés alkalmával jön létre, de rohanó világunkban egyre több online pszichológus is tud segíteni nekünk. Külföldön régóta dívat pl., hogy több száz orvos érhető el online. Így lehet velük beszélgetni vagy csetelni. Mind a kettő működhet, jóllehet mivel érző lények vagyunk személyesen sokszor jobban tudunk egymásra hatni, figyelni de ez a pácienstől is függ.

 

Pszichológus vagy pszichiáter?

A pszichiáter orvosi egyetemet végez és tovább tanul pszichiáter szakon, ahol természetesen pszichoterápiát is elsajátít. Azonban általában súlyosabb problémákat kezel és gyógyszert is felírhat (pl. szorongás csökkentő, antidepresszáns). Súlyosabb személyiségzavarok, skizofrénia, öngyilkossági hajlam (suicid), neurózis, pszichózis tartozik ide jellemzően. A pszichiáter általában gyógyszeres kezelést alkalmaz. Ezzel ellentétben a pszichológus gyógyszeres kezelés helyett beszélgetéseket, teszteket használ és ez alapján alkot véleményt és javasol kezelést.

Mi a pszichológusok közt a különbség (melyiket válasszam)?

Érdekes, hogy amíg a kémiában, fizikában, matematikában nincsenek nagy megosztottságok, persze bővül a tudomány határmezsgyéje, addig a pszichológiában sok ellenállás van.Nyilván a különféle megalkotók, pszichológiai irányzatokat (pszichológiai iskolák) létrehozók saját személyiségüket is belevitték saját elméleteikbe. Minden pszichológusnak van egy eszköze, mellyel dolgozik. Van, aki amellett rakta le a voksot, hogy a tudattalanunk öntudatlanul irányít minket, melyek freudi elszólásokban, álmokban észrevehetők. Ezeket pl. szabad asszociációval lehet feltérképezni. Van, aki biológiai alapokra helyezi a hangsúlyt és ennek a számlájára írja a történéseket, illetve a viselkedésterápiát javasolja. Feltérképezik, hogy milyen megküzdési stratégiánk van (coping) és újraírják azokat. A behaviorizmus pl. objektív megfigyelésre törekszik és ellenlábasa az introspektív (önmegfigyelő) pszichológiának, ahol önmagunkat figyeljük meg. Persze most leegyszerűsítve írom le mondandómat, hogy érthető legyen. Vannak úgynevezett fenomenológiai iskolák is, ahol az önmegvalósítás a cél. A transzperszonális pszichológia foglalkozik a spiritualitással, módosult tudatállapotokkal.

 


Mi történik pontosan, ha elmegyek egy pszichológushoz?

Először is érdemes olyan pszichológust választani, aki szimpatikus nekünk.Részlet kérdéseket is megvizsgálni (milyen módszerrel dolgozik, helyszín, árszabás stb.)
Utána egy-két mondatban érdemes elmondani neki, hogy miben kérünk segítséget, ebből a pszichológus tudni fogja, hogy kompetens-e az adott probléma megoldásában vagy sem.
Az első találkozás hosszabb időt szokott igénybe venni ilyenkor ugyanis az rólunk szokott kérdezni a pszichológus (a konkrét probléma, életkor, családi állapot, munkahely stb.) ezt hívják interjúnak. Utána megállapodnak a célban, illetve az időintervallumban is.
javaslatot tesz a pszichológus, hogy hányszor érdemes jönni hetente (esettől függően ált. 1 vagy 2 alkalom). Persze eltérések lehetnek, ki hogyan dolgozik és elképzelhető, hogy valamelyik szakember olcsóbb, de több ideig kell járni hozzá akár hónapokig, évekig stb.

 

Miért rivalizálnak egymással a nők?

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
alvászavarfüggőség