Orvosok hozzáállása így hat a gyógyulásra?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Center for Research in Medical Education and Health Care, Jefferson Medical College, Philadelphia, Pennsylvania, Empátiasztesz: Európai Szociális Alap támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az Apertusz Közalapítvány megbízásából, készítette: IBCnet Magyarország Kft.

E cikkben néhány érdekes információt szerezhet arról, hogy milyen kimutatható hatással van ránk az empátia a gyógyulást illetően – empátia mérése, empátia kérdőív, együttérzés.

[adrotate group=”4″]

Az orvosi empátia kimutatható hatása

Orvosok az empátia és a klinikai eredményeket vizsgálták 891 diabéteszes páciens körében 3 éven keresztül. Három kategóriába sorolták az empátia tekintetében az orvosokat, akik részt vettek a vizsgálatban: magas, közepes és alacsony. És ez alapján figyelték meg a betegekkel kapcsolatos gyógyulás eredményeit. A konklúziója az a dolognak, hogy az orvosok magas fokú empátiája kimutathatóan elősegíti a gyógyulást.

Ezért is fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy az emberek fizikai testen, anyagon kívül más entitással is rendelkeznek és érző lények vagyunk. Építenünk kell egymást a kritizálás helyett, melynek inkább feszültségátadó szerepe van. A mások támogatása, segítése motiválja az illetőt, mert elhisszük, hogy képesek vagyunk meg tenni valamit, ami megteremtheti annak alapjait, lehetőségét, azzal szemben, ha leromboljuk a másik önbizalmát.

 

Az empátia mérése

Létezik egy úgynevezett Jefferson Empátia Skála, mely segít lemérni, hogy éppen milyen empátiás szinten vagyunk, egy másik empátia kérdőív az Interperszonális Reaktivitás Index. És érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a pszichológiában léteznek humanisztikus kliensközpontú terápiák, amik alkalmával egy támogató légkör létrehozásán van a hangsúly.

Léteznek olyan pszichoterápiák, ahol pl. kérdezni sem szabad, mert az is túl nagy presszionálásnak, nyomásnak minősül. Nemzetközi kutatási eredményeken alapszik továbbá az a tény, hogy általában a nők fogékonyabbak az empátiára, talán azért mert általánosan elmondható, hogy több bennük az alázat.

[adrotate group=”6″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

2005 óta foglalkozom emberekkel, ötvözve a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával, orvosi szaklapokban publikálok, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keleti és nyugati medicina). 350+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon. Egészséges embereknek tartok egyéni konzultációt és ezen kívül különleges masszázst.  

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK
izomnövekedésDNS