A függőség és a megoldás

 In függőség nélkül, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

A cikk végén két videó és rövid újság interjúm is fellelhető, melyből kiderül, hogy honnan tudhatjuk, hogy van-e valamilyen függségünk? És mi az a DSM könyv a pszichológiában?

A függőség valódi oka

Mivel a tünetek megváltoztatása csak újabb tüneteket okoz és látszólag oldja meg a problémákat, így jobban a mélyére kell hatolnunk a függőségnek. Vajon mi elől menekülünk?
Vegyük észre, ahogy megkönnyebbülünk, mikor egy bizonyos cselekvésbe kezdünk. Tudósok kimutatták, hogy mikor egy új készséget tanulunk meg (mindegy, hogy pl. rendszeresen zongorázni tanulunk vagy alkoholt fogyasztunk) akkor azok az idegpályák, amik ehhez kellenek megerősödnek, bejáratódnak. Azaz gyakorlat teszi a mestert.  Mindegy mit csinál, az megerősödik és, ha pl. cigiről, alkoholról, csokiról van szó, akkor még a szervezetünk is kívánni fogja idővel azt a bizonyos dolgot.

[adrotate group=”4″]

Mikortól függőség

Amikor már engem és vagy a környezetemet is zavarja (vagy a testemet), persze felesleges túlzásba esnünk. Pl. az anorexiás azt hiszi magáról, hogy kövér, ezért koplal, mert testkép zavara van (másnak látja önmagát, mint amilyen valójában). A pszichológia azt szokta mondani, hogy mikor már a normál életvitelemben bezavar valami, akkor az már elképzelhető, hogy problémának tekinthető.

A megoldások közül

A legjobb, ha először is eldöntjük, hogy hajlandóak vagyunk ténylegesen megváltozni. És bárhol is tartunk most, megbocsátunk maguknak, mert sehol sem létezik tökéletes ember.Bűn helyett ezeket hibáknak könyveljük el, így elmarad a bűnhődés. Érdemes naplót vezetnünk mindenről, az lelkesíteni fog mikor utólag visszanézzük mikor megbotlottunk. A függőségtől függ, de ha sikerül egyszer megállni és megfigyelni, hogy mit akarunk vele eltakarni az nagyon hasznos segítség és motivációt is ad. És azt szokták mondani, amit egy hónapig meg tudunk állni, azt egész életünkben is képesek vagyunk.  Emellett, ha megvan a valódi ok, akkor megkereshetjük rá a megoldást, mert a függőség is egy megoldás, de ez egy rossz megoldás.

[adrotate group=”6″]

Pl. sokat eszem, mert olyankor jól érzem magam és tudattalanul emlékeztet a gondtalan gyermekkoromra és mikor teljesen jóllakom még edorphin (boldogság hormon) is elterjed a szervezetemben. Helyette megnézem, hogy mi adna örömet életemnek.

A számítógép függősgről.

Beszélgetés a függőségről

Mi a hasonlóság Columbo és a pszichológusok között?:)
Önnek van Béta endorfinja?
És az önjutalmazás és a függőség milyen kapcsolatban áll egymással? És miért uralja a vágy az akaratot ilyen esetekben?
Azért mert… (a videóból azonnal kiderül)

Újabb érdekességek a függőségekről

Honnan tudhatjuk, hogy van-e valamilyen függségünk? És mi az a DSM könyv a pszichológiában?

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

További cikkek

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

Oktatás személyesen és onlinestressz ellen