A túlsúlyos nő az etalon Afrikában? Örökölhető a túlsúly? – elhízás veszélyei, következményei Magyarországon

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), evészavarok

Forrás: prof. Dr. Roger Unger (Proceedings of the National Academy of Sciences), dr. Panagiota Kitsantas (Mason Orvostudományi Egyetem), Karolinska Intézet, The International Journal of Obesity, Házipatika.com, Spektrum TV Közép-Európai Műsorkészítő Zrt.

Magyarországon az emberek kétharmada szenved ettől a problémától, és a pszichoszomatikában megtalálhatjuk a válaszokat miszerint védőburokkal vesszük körbe magunkat elhízás esetén. Illetve a sok evés a boldogsághormon iránti éhségünket táplálja valójában. Ám sosem szabad általánosítani és ezúttal nézzük meg, hogy milyen érdekességeket találunk ezen kívül e téma kapcsán – kövérség, kóros elhízás, elhízás, elhízás következményei, elhízás Magyarországon, elhízás veszélyei, túlsúly, túlsúly következményei.

 


A kövérség (kóros elhízás) előnyei

Van olyan kutatás, ami azt támasztja alá, hogy a szegények hajlamosabbak az elhízásra, mert az étel az egyetlen önjutalmazás, amihez viszonylag olcsón hozzájutnak. A német kutatások azonban azt támasztják alá, hogy a megkérdezettek nagy része nagyon jól érzi magát a kövérség, túlsúly ellenére. A kövérek szervezete több boldogság és szeretethormont termel, ezen kívül az elhízott emberek kevésbé hajlamosak a hangulatzavarokra, depresszióra, suicid hajlamra (öngyilkosság). Erről a Bild német napilapban olvashatunk: Karolinska Intézet kutatási eredménye alapján.

 

Öröklődhet a túlsúly?

A normál súlyú kismamák gyermekeihez viszonyítva dupla valószínűséggel lettek kövérebbek azok az óvodások, akiknél az édesanyák áldott állapotuk előtt túlsúlyosak voltak. Ebből a kísérletből is látni lehet, hogy az egészséges életmód nagyon fontos a leendő anyák számára (Panagiota Kitsantas docens, Mason Orvostudományi Egyetem). Ez lelki értelemben is meghatározó, ezért nem véletlen, hogy több olyan vallás van, ahol a prenatális (születés előtti) időszak is meghatározó szerepet tölt be. Imádkozni, böjtölni kell. A pszichológiai kísérletek azt is megerősítették, hogy az áldott állapot időszaka is nagyon meghatározó.

A kővérségnél sokkal veszélyesebb, ha sokat eszünk

Az inzulinrezisztenciát (inzulin hormon hatásával szembeni érzéketlenség), a zsírmáj, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulását segítik elő a metabolikus szindróma. Egy kutatás szerint a túlsúly csupán tünet és nem pedig kiváltója a metabolikus szindrómának. Sokan azt hiszik, hogy ezért a jelenségért a túlsúly okolható. Azonban az igazság az, hogy a zsírsejtekben történő zsírok felhalmozódása még védelmi szerepet is betölt, így a szerveket védi a károsodástól, hiszen ennek következtében nem tud a zsír a májban vagy a szívben túl nagy számban felhalmozódni (prof. Dr. Roger Unger).

 

A kísérleteket normál és génkezelt egereken végezték el, akik több táplálékot kaptak a szükségesnél. A génmódosított egerek zsírsejtjei képtelenek voltak tovább növekedni. A génkezelt egerek soványak maradtak, de metabolikus tüneteket produkáltak. A normál egerek pedig meghíztak ugyan, de ezeket a tüneteket majdnem 2 hónappal később produkálták csak. Vélhetően az egerek a fölösleges kalóriamennyiséget nem tudták a zsírsejtekben tárolni, amiatt az a többi szövetbe került.

 

Negatív hatással van az agyra a kövérség (az elhízás, túlsúly következményei, veszélyei)

Alap esetben az elhízás következményei a magas vérnyomás (érrendszeri problémák), magas koleszterinszint, cukorbetegség, ízületi problémák, epekő kialakulásának lehetőségei.

Ezen kívül a középkorú embereknél, akik elhíztak, túlsúlyosak, alacsonyabb számban található meg az agyban egy bizonyos vegyi anyag szintje, melyek az agy egészségéért és működéséért felelnek. A felesleges testzsír képes arra, hogy felgyorsítsa az agy öregedési folyamatait. A BMI indexet testtömeg indexnek hívjuk.

A test magasságát viszonyítjuk a test tömegéhez. Ez az érték minél magasabb annál alacsonyabb az N-acetyl-aspartate (NAA) szintünk. Az NAA egy kémiai anyag, mely többek között az agy általános egészségi állapotának fokmérője.

Alap esetben az elhízás következményei a magas vérnyomás (érrendszeri problémák), magas koleszterinszint, cukorbetegség, ízületi problémák, epekő kialakulásának lehetőségei.

A kövérség iránti hajlam a vérből kimutatható

Vérvétel segítségével megállapítható, hogy melyik gyermek hajlamosabb az elhízásra. Náluk zsíros étel elfogyasztása alkalmával nagy mértékben megnövekedik a trigliceridszint. Ez felel az elhízásért.

A trigliceridek a felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formáját biztosítja számunkra. A kövérség a fejlett országokban egyre jobban elterjedt. Legfőbb oka a magas kalóriatartalmú, zsíros és cukros ételek túl nagy mértékű fogyasztása, sport szegény életmód mellett.

 

Az evészavarokon belül az obesitas (elhízás) kapcsán itt talál további információt a kedves olvasó.

Mauritániában (Afrika) csak a nagyon kövér nők számítanak szépnek

Európában koplalnak a nők, Afrikában pedig elhíznak, hogy a férfiaknak megfeleljenek. Vajon miért teszik mindezt? És mi ennek az értelme? A

Afrikában fiatal korukban a lányoknak meg kell hízniuk (el kell érniük a száz kilót) egy kúra alkalmával, melyet 20 L tevetej, rizsleves és hús segítségével érnek el.

A fiatal fiúk el sem tudják képzelni a társukat vékonyan, ez valószínűleg a hagyomány megszokásának tudható be. Most a milói Vénusz jutott eszembe erről. Hát ige, ízlések és pofonok. Az öregebb férfiak a termékenységet és a jómódúságot társítják egymással.

Vajon az alvás hogyan befolyásolja az elhízást (lásd obesitas)?

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Gangesshiva