Illat alapján választunk társat magunknak? – csalóka érzékszervek (hallás, látás, szaglás)

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Neuron Folyóirat,  Prof Diego Restropo


Vajon tényleg szerepet játszik az is a párválasztásnál, ami tudattalan számunkra? Mi az, amit ezzel kapcsolatosan a kutatók megállapítottak?

 

Nincs látás, nincs hallás valójában, csak érzékszerveink játéka az egész?

A külvilágot szubjektíven látjuk, hiszen érzékszervünkkel foguk azt fel, ami nem továbbít minden információt. Állítólag csak töredékét látjuk a valóságnak. Hangok nincsenek, csak nyomás különbségek, és nem tárgyakat látunk, csak elektromos sugárzást. És miután érzékszervünkkel felfogunk bizonyos dolgokat, ezután a gondolkodásmódunk, elménk is torzítja a valóságot arra, amit tapasztalni szeretnénk.Ezzel kapcsolatosan sok érdekes kísérlet volt, mely bebizonyította, hogy a vágyunknak, elképzelésünknek megfelelően látjuk a valóságot. Például egy kutatás meghatározta, hogy hány százalékban találkozunk Jézussal, Buddhával, ismerőseinkkel a halálközeli élményünk során. De lehet, hogy a forma nélkülit próbáljuk általunk ismert forma alapján azonosítani? Mint mikor találkozunk egy idegen emberrel és egyik ismerősünkhöz kezdjük hasonlítani.

 

Az illat, szag és párválasztás összefüggései

Az agyban elhelyezkedő szaglóközpontig bonyolult idegi folyamatokon keresztül jut el az információ az orrnyálkahártya receptorairól. A többi érzékszervvel ellentétben máshogy kapcsolódik az agyhoz ez az érzékszervünk. Ezután ezt az információt elemezve hozunk döntést azzal kapcsolatosan, hogy valami ehető-e vagy sem.

Sőt, a legősibb érzékszervünkkel több illatingert fogunk fel, mint amennyi tudatossá válik számunkra. Tehát tudattalanul a döntésünk meghozatalában szerepet játszhat ez a folyamat. A feromon szagingerek köztudottan az állatvilágban is szerepet játszanak. És bizony visszataszító lehet, ha valakinek a szagát nem preferáljuk. Talán ez súgja számunkra azt más kommunikációs csatornán keresztül (lásd szaglás), hogy az illetővel más-más hullámhosszon vagyunk. Hiszen mindenben ott lapul némi igazság, igaz?:)
További érdekesség, hogy a női könnynek nincs szaga, de a férfiak mégis megérzik azt és tesztoszteron szintjük csökkeni kezd.

 

 

A vakok jobban érzékelnek vagy valami másról van szó valójában?

Ha az átlagosan 80 %-ban használt szemünk felmondja a szolgálatot, akkorsokkal jobban tudjuk más érzékszerveinket használni. Hiszen átcsoportosulnak oda az energiák. De valóban arról van szó, hogy jobban működik a vakok orra pl? Nem, egészen pontosan arról van szó, hogy megtanulják azt, hogy hogyan kell erőteljesebben használniuk az ép érzékszerveiket és ez eredményezi a kifinomultabb észlelést.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
hálaismerős