Az ajurvéda hagyományos (ősi) gyógyászata

Az ajurvéda hagyományos (ősi) gyógyászata

Szerző:
| Téma:

Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek

Ayurvéda néven már írtam erről a nagyszerű tudományról, és itt is van néhány mondat róla: ajurvéda. Most azonban, folytatva a sokszínű természetgyógyászatról szóló sorozatomat, vázlatszerűen szeretnék hosszabban, lényegre törő módon értekezni róla.

Ajurvédikus gyógyászat

A betegeket alkatuknak megfelelően kezelik (lásd 3 típus: vata, pitta és kapha) Pl. a kapha alkat hevítő és szárító terápiákat kap, mivel hideg és nedves tulajdonságú (lásd víz, föld őselem). Általában az uralkodó dosa („ami változik”) növekedése ál a problémák mögött. Az ajurvéda holisztikusan szemléli az embert, de pl. olyan tünetek, mint a láz esetében használ felületes kezelési megoldást is, hiszen felesleges ágyúval verébre lőni ebben az esetben. Az ajurvédikus gyógyszerek általában gyógynövényekből, illetve tehéntejből, akár állati vizeletből, ásványokból, fémekből, drágakőből készülnek el.

Pancsakarma

Öt mozdulatot jelent, és az ajurvédában addig gyógyszert és gyógyhatású készítményt nem viszünk be a szervezetbe, amíg azt nem méregtelenítettük.

Beöntésterápia (basti)

Ezen kúra tapasztalataimról már sokat írtam blogomban. A beöntésterápia adja a hatékonyságának a 80 %-át, hiszen a vata a vastagbélben található és eltávolítása nagyon fontos az egyensúly megteremtéséhez.

Shamana (csillapítás)

A súlyos mérgek eltávolítása után a tüzet (agni) erősítik fel, melyhez a böjt is hozzátartozik.

Sirodhara

Az idegrendszer ellazítására a harmadik szemre (homlok tájéka) meleg szezámmagolaj kerül melyek gyógynövényekkel vannak dúsítva.

Terapikus hányás

Előtte olajos abhjangát (olajos masszázst) alkalmaznak, maga a hányás pedig kapha időben reggel történik. Ha a tüdőben tolulás van, mely köhögést, megfázást, asztmát okoz visszatérő jelleggel, akkor szokták alkalmazni. Speciális ajurvédikus masszázs és naponta olaj megivása, később méz és édesgyökér keverékének elfogyasztása is a terápia része (szníhana). Az izzasztásos kezelés hátra és mellkasra alkalmazzák.

Izzasztásos gyógynövényekből dúsított gőzzel

Ezt szvedanának hívjuk. Hasonló a szaunához, de van olyan fülke, mely abban segít, hogy a fej és a hátat ne kezeljék ezzel az eljárással. A pórusok megnyílnak, a „vezetékek” kitágulnak és így szabadon tud távozni a méreganyag.

Inhalálás orron keresztül

Az orrüreg tisztítására gyógyító porok, gyógyszerkeverékek kerülnek az orrba, melyet olajos orrmasszázs követ.

Hashajtás

Alhasi daganatokra, bőrproblémákra, férgek, sárgaság, krónikus láz esetére szokták alkalmazni. Megtisztítja a verejtékmirigyeket, vékonybelet, vastagbelet, veséket, a gyomrot, májat és lépet.

 

DÍJMENTES felmérés (szabad kapacitás erejéig):

1. Derék-, hát-, nyak-, végtag-, váll- és ízületi fájdalom nélkül
További infó:
E-mail cím:*
Teljes név:*
Mobil (csak szám pl. 06301234567):*

Kérjük, csak akkor jelentkezzen, ha Bp 3. kerület vonzáskörzetében meg tud jelenni személyesen, akár több alkalommal is (emeletes ház és nincs lift) és nem kontraindikált Önnél a masszázs. Köszönjük a megértést.

Kontraindikációk

 

2. Pánik, stressz, depresszió, szorongás, önbizalomhiány, útkeresési problémák stb. nélkül, helyszín: Bp. III. ker. vonzáskörzete vagy online
További infó:
E-mail cím:*
Teljes név:*
Mobil (csak szám pl. 06301234567):*
 

FIGYELEM! Sajnos nem tudunk Önnek segíteni, ha...
klikkeljen ide a folytatáshoz Tovább>>>
Kapcsolódó cikkek

>>

További cikkek
A cikk hozzászólása kapcsán: fontos, hogy jó neveltek legyünk, ne káromkodjunk és ne reklámozzuk magunkat.:) A hozzászóló vállalja teljes körűen a felelősséget mondandója kapcsán és nem az oldal tulajdonosa. Az adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-95119/2016.

HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

Elérhetőség

Köszönöm a rengeteg megkeresést, de nem áll módomban díjmentes tanácsadással foglalkozni. Meglévő, hűséges ügyfeleimre koncentrálok, de rengeteg díjmentes szolgáltatás érhető el a weblapon.

A keresendő szöveget itt kell begépelni és utána enter-t nyomni

bach-virágterápia, neurálterápiatibeti népi, ősoi gyógymodok, termeszetgyógyászat