A testünk összepréselve egy gombostűfejnyi nagyságú – kínai gyógyászat, gerincproblémák

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Simoncsics Péter, A kínai akupunktúra régen és ma

A kínai medicináról, gyógyászatról, akupunktúráról stb., már sok-sok cikket írtam, most folytatom ezt a kört néhány érdekességgel kiegészítve.


A testünk valójában „üres”

Ha összepréselnénk egy embert és a molekulák közti űrt is megszüntetnénk, sőt az atomokon belül sem hagynánk hézagot, akkor egy gombostű fejnyi méretű lenne testünk.

A szervekről néhány mondat a kínai gyógyászat megközelítéséből

A Szív a „császár legfőbb ellenőre”. Minden pszichológiai zavar hozzá köthető, lásd akupunktúrás / akupresszúrás pontok indikációi tünetkezelésre (minden aku pontnak vannak indikációi). A gondolatok végrehajtása, humorérzék, koncentráció is a Szívhez köthető.

A Hármas melegítő a szervezet egész bioenergetikai egyensúlyának a legfőbb biztosítója, a „hőmérséklet ellenőre”.

Az agy a „velő tengere”, de nem olyan fontos szerv, mint a nyugati medicinában pl. prof. Pálos István, Akupunktúrás kézikönyv A-tól Z-ig című könyvben is a parkinson kór kapcsán az agy nem kap jelentőséget a kezelésben (nem is szerepel a fontos yin vagy yang szervek között).
A szerv-szerv (viszcero-viszcerális) és szerv-bőr (viszcero-kután) reflexet is szépen leírja a kínai medicina, lásd pl. Tüdő és bőr kapcsolata (tüdőasztmás gyakran ekcémás, illetve vese rendellenesség kapcsán gyakran hallószervi rendellenességgel születnek meg az újszülöttek). Így több ezer évvel később a nyugati medicina szépen igazolja a hagyományos kínai orvoslás, gyógyászat létjogosultságát.

A Lép-hez (yang szerve a Gyomor) a sárga szín tartozik, mint étvágygerjesztő. A Tüdő az égből a Qi-t (energia) hasznos és haszontalan részét osztja szét, talán ez felel meg a nyugati medicinában a levegő oxigén és nitrogén részeinek. Minden „orrhoz köthető zavar” pl. orrviszketés, nátha, eldugult orr, arcüreggyulladás, orrvérzés stb. a Tüdő energiazavara.

 

Mértékegységek az akupunktúrában / akupresszúrában

1 cun = 1 hüvelyk (hüvelykujj szélessége), mely 10 fen, ami hozzávetőlegesen 2,54 cm (személyenként változó). 1 chang = 10 chih = 3,048 m (változó)

A Veséhez a kínai medicina a tehetséget, ügyességet köti, mely „mélyebben” van elraktározva és az ősöktől kerül átöröklődésre. De ide tartozik még a „teremtő erő felelőse”, ,,a haj ellenőre”, és a csontok, fogak fejlődési állapotát ellenőrzi, „legfontosabb beosztottja” a gerincoszlop (érdekesség a gerincbántalmak kapcsán).

Az Epehólyaghoz a mérgelődést (lásd „elönti az epe”), düh-öt kötjük, melyet már Hippokratész szintén megállapított. A fejfájás nagy része szintén ehhez az üreges (Fu) szervhez köthető. A kínaiak a teknős és kígyó hibridjeként ábrázolták, mely valóban hasonlít az Epehólyagra és az Epevezetékre.

A fejet illetően megtestesül az „alapelv”, a Princípium. Itt kell önmagunkat megtalálnunk a kínai szerint, így kerül a formanélküliség megformálásra. A „tárolt törvényeket” ezután a gerincvelő adja át a szervezetnek.

 

A középkori alkimisták nem az aranyat akarták előállítani

A középkori alkimisták nem az aranyat akarták előállítani, hanem az ember lényének átalakítása, „örök élet” megtalálása volt a cél, lásd cinóber (higany-szulfid) előállítása segítségével.

A gerincoszlopról néhány gondolat

A könnyű félrediagnosztizálás lehetőségeiről már írtam sokat a gerinc problémák kapcsán, mely tünetek nagyon összetéveszthetők egyéb más tünetekkel.

A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

Gerincoszlop részei a kínai gyógyászat alapján

– csigolyák
– csontokon tapadó izmok
– erősítőszalagok
– csont belsejében „velő” – szilárd (yang) és folyékony (yin), ez felel meg a gerincvelőnek és gerincfolyadéknak

A gerinc összeköt minket az éggel (transzcendentális), mely egyfajta szellemi kapcsolatnak fogható fel (hinduizmusban itt áramlik a kundalíni energia, a kínaiban pedig a Kormányzó meridián található a gerinc helyén, de a Bibliában is megtalálható néhány hasonló utalás).

A csigolyáknál van beidegezve a legfontosabb szervek shu pontjai, mellyel stimulálni lehet azokat (lásd a csigolya tövisnyúlványa mellett, a Húgyhólyag meridián mentén).

Th
III. – Tüdő
IV. – Vérerek ura
V. – Szív

IX. – Máj
X. – Epehólyag
XI. – Lép
XII. – Gyomor

L.
I. – Hármas melegítő
II. – Vese

IV. – vastagbél

S.
I. Vékonybél
II. Húgyhólyag

A gerincpanaszok a vállízület, csípőízület kóros elváltozásaival is összefüggnek. De, amíg az ortopédia a statikai egyensúly irányvonalainak áthelyezése az elsődleges kórok, addig a kínaiaknál inkább energetikai jellegű a magyarázat. Pl. derékfájás: a yin nem képes behatolni a törzsből a végtagokba, így nincs meg az, ami kimozdítsa a yangot a végtagokból a törzsbe.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
keleti medicina titkai, hagyományos kínai gyógyászat, hagyományos kínai orvoslás, keleti gyógyászat, természetgyógyászatmeridiánrendszer, nyak fájdalom, nyak problémák, hagyományos kínai gyógyászat