Rutin vérkép és tumormarkerek értelmezése érdekes kiegészítéssel 2/1.

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Forrás: dr. Bertók Éva ny. labor főorvos előadása és internet

A diagnózist és pontos elemzést mindig szakorvosra bízzuk, például a körzeti orvasunkra. Én most kiegészítésként szeretnék írni arról, amit egy negyven évig praktizáló labor orvos mondott el. A labor csak pillanatkép, ezért is szokták megismételni a kontroll vizsgálat alkalmával, hogy ellenőrizzék, hogy ha pl. vészes vérszegénységet mutatott a lelet, akkor beépült-e a vas a szervezetbe pár hónap alatt stb. Állítólag egy órával később is más értéket kapnánk, ha újra levennénk a vért elemzés céljából.

A szervezetünk olyan, mintha gondolkodna, előbb keres, majd a „választ” beépíti és utána dolgozni kell… vallja a nagy tudású labor orvos.

Soha ne a leletet vizsgáljuk túl analitikusan, hanem az okot keressük és ahogy a természetgyógyászatban is láthatjuk a páciensnek kell a központban lennie. Ha teljes képet akarunk kapni, akkor érdemes lenne a pácienstől megkérdezni, hogy:

– volt-e külföldön (hiszen elkaphatott valamilyen hazánkban nem honos vírust)

– pontosan mit eszik

– milyen az életmódja stb.

A problémák, okok több szálon futnak és egymásra hatnak az értékek, mindegyiket meg kell néznünk.

Mindig az anyagcserét kell vizsgálnunk ez a legfontosabb. Pl. a glüköz lebontja a cukrot, vagy fehérjéből építi fel stb.. A szoftver előtti időszakból származó referenciatartomány normál értéke: 3.05-6.00 a glüköz tekintetében, ő ezt veszi alapnak. Jelenleg az adott szoftvertől függ a referencia tartomány beállítása, meghatározása. És, ha túl magas, vagy alacsony az érték, akkor ezt megcsillagozva láthatjuk a labor értéken.

Ha pedig valaki éhes, de mégsem bír enni, akkor annak nyilván lelki okai lehetnek (pszichoszomatika), és ilyenkor egy egység inzulin étvágyat csinál. Persze az anorexia komoly pszichés, pszichiátriai probléma, nem pusztán pszichológiai kórtünet.

A szerves krómról azt kell tudni, hogy elégeti a cukrot és a szerves cink pedig kelát kötésű, azaz olyan, mint a mi testünkben lévő sejtek kémiai kötése. A szerves krómmal és szerves cinkkel állítólag az inzulin minőségét fel lehet javítani.

A hemoglobinból (hgb, vas tartalmú fehérje) A1 három hétre visszamenően látni lehet, hogy pl. a cukorbeteg betartotta-e a diétát: ha 8 alatt van, akkor betartotta, ha 12 felett, akkor nem tartotta be. A haemoglobin a vörösvértestek alkotóeleme, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős és a csökkent érték vérszegénységre utal.

A hematokritérték a vérben lévő szilárd véralkotók (ún. alakos elemek: vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) aránya. Ha alacsony az érték, akkor az okok kivizsgálása szükséges. Oka lehet a vörösvértestek csökkent termelése (vérképzőszervi betegségek, vashiány stb.).

MCV: A vörösvértestek átlagos térfogatát adja meg, mely a rutin vérkép vizsgálat része, de önmagában nem értékelhető paraméter. Emelt érték utalhat pl. alkoholizmus betegségére.

MCH: Egy vörösvértestre számított hemoglobinmennyiség, mely a rutin vérkép vizsgálat része, de önmagában nem értékelhető paraméter. Emelt érték utalhat erre: B12 vitamin metabolizmus zavarai, a folsav anyagcsere zavara stb.

Thrombocyta: a trombociták (vérlemezke) a véralvadásban nyújtanak szerepet. Ha magas az értéke, az utalhat gyulladásra.

Monocyta: a monociták a fehérvérsejtek egy csoportját alkotják és az idegen anyagok megsemmisítése a céljuk. A magas érték vírusra, baktériumra, zsíranyagcserére utal legtöbbször.

A karbamid-nitrogén egyfajta fehérje, mely az anyagcsere végterméke (KN, CN), így ha valaki a labor előtt sok fehérjét evett, vagy kevés folyadékot ivott az nem feltétlen vese problémára utal.

Ha a kreatinin (lásd izomanyagcserében kreatinin bomlás terméke a vesében felgyülemlik akkor az méreganyag felszaporodásra utalhat. És, ha a vese beteg, akkor előfordulhat, hogy nem képes a napi több liter vizet kiüríteni…

A máj olyan, mint a konyha, többek között visszaalakít, méregtelenít)… A Gamma-Gt a máj működésére utal, de erről nem volt szó az előadáson.

Magas húgysav érték bekövetkezhet, magas húgysav tartalmú ételek fogyasztása következtében, vagy, ha a vese húgysav kiválasztása nem megfelelő.

 

A stresszről és Gylbert szindrómáról néhány mondta

A stressz meghatározó a direkt bilirubin értéke szempontjából (pl., ha 30-40 18 helyett), hiszen megemeli azt. A Gylbert szindrómánál is magas a bilirubin, de ez esetben az is előfordulhat, hogy 10-20 év után elmúlik, bármilyen meglepő is. A Gylbert kór tulajdonképpen enzimhiány. Akkor beszélünk erről a szindrómáról, ha minden enzim magas, kivéve a bilirubin. A májra nagyon jó a máriatövis olaj kúraszerűen, 2-3 hétig, aztán érdemes egy hét szünetet tartani.

 

Vizeletvizsgálat

Érdemes a hölgyeknek habfürdővel kimosni a hüvelyüket és utána a közép vizeletet venni reggel, mert különben bele mehet a baktérium is a mintába és nem lesznek jók az értékek, lásd coli baktérium kitenyészhet belőle. Egyébként a széklet minta elemzésnél is (lásd pl. kitenyésztés) sokszor nyáron a melegben pár óra alatt tönkre mehet a minta. Persze ennek lehetősége télen is fenn áll, lásd pl. gasztroenterológiai vizsgálat első fázisa.

 

Tumormarkerek (anyagok, melyek a daganatos beteg testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen)

Az állapotkövetés a lényeg a tumormarkerek esetében, nem pedig csak az első lelet.

CEA érték: ez az érték jelzi, hogy van-e rosszindulatú anyag vagy sem a szervezetben, tehát ez egyfajta előszűrő (bél és májproblémára utalhat).

tumormarker 19-9: máj, hasnyálmirigy, epeutak, vastagbél, végbél

tumormarker CA 125: nőgyógyászati problémákra utalhat

2. rész

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
HKOlaborvizsgálat eredményei