Leggyakoribb betegségeink és a keleti gyógyászat megoldásai: szív- és érrendszeri betegség 4/3.

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

A cikk második része itt található meg: 2. rész

A szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek közül többféle jelenség ütheti fel a fejét: mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, magas vérnyomás, trombózis, szívinfarktus és hirtelen szívhalál. A páciensek száma meghaladja az egymilliót, a magas vérnyomással élőké pedig megközelíti a 3 milliót hazánkban. Pár mondatot írok ezekről a jelenségekről, majd nézzük meg a keleti gyógyászatban fellelhető megoldásuk közül néhányat.

Az ischaemiás szívbetegség, mellkasi fájdalom

Az ischaemiás szívbetegség valamely mechanikus hiba (pl. artéria elzáródás, szűkület) okozta vérellátási hiány egy adott területen, mely általában angina pectoris (mellkasi fájdalomban) teljesedik ki.

Szívritmuszavar (arrhythmia)

Olyan érzésünk támad, mintha kimaradt volna egy szívverés, vagy időnként szabálytalanul ver a szívünk, esetleg mellkasi fájdalmat, remegést érzünk, szédülünk, elájulunk. A szívritmuszavar alkalmával, valójában a szívdobogást koordináló elektromos tevékenység nem megfelelően működik, így túl lassan, vagy gyorsan, esetleg szabálytalanul ver a szívünk.

Magas vérnyomás (hipertónia)

A kor előrehaladtával szokott kialakulni ez a más tünettel nem járó betegség (50 év kor felett a népesség 30-40 %-a, 70 év kor felett 66 % érintett). Sokáig tud lappangó állapotban fenn állni a magas vérnyomás. A testsúly is befolyásolj a vérnyomásunkat. A mozgásszegény életmód, túl sok só, alkohol fogyasztás, cigarettázás nagyban hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Ezen kívül a stressz reakció vészhelyzetet produkál, mely szintén magas vérnyomást okoz számunkra. Fontos, hogy elég időnk legyen alvásra, pihenésre, érdemes jógázni, meditálni rendszeresen.

Nagyon komoly szövődményei lehetnek a magas vérnyomásnak: szívelégtelenség, stroke, látásvesztés, vesekárosodás stb.

Trombózis, szívinfarktus

A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. Szemben az agyi infarktussal (lásd, stroke). A mélyvénás trombózis nagyon veszélyes, halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus (vércsomó) egy része leszakad és az embólus (elsodródott vérrög) a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki, mely sokszor nyugalmi állapotban történik meg. A trombózist sokszor nem előzi meg markáns tünet, melyből lehetne következtetni rá, de légszomj, rossz közérzet, szorongás, köhögés, ájulás, szédülés megjelenhet ebben az esetben is.

A keleti gyógymódok megoldásai közül néhány

A lelki üzenete a pszichoszomatikában, illetve a megoldása ennek a tünetnek az, hogy őszintén feltesszük a kérdést magunknak, hogy mi nyomja a szívünket. A magas vérnyomás esetében az energia és véráram kapcsolatát kell szemügyre vennünk: állandó, nyomás és feszültség okozza ezt a jelenséget. Egy állandó konfliktus válthatja ki, mely nem lett megoldva. Keressük meg a konfliktus gyökerét és ne szorítsuk azt vissza egyfajta nyomásként. Az időskori magas vérnyomás azonban általában a kommunikáció hiányáról ad tanúbizonyságot, tehát itt más megközelítéssel kell operálnunk.

A keleti emberek egy szemlélő „üzemmódból” élik az életüket, így nem ugornak rögtön rá minden problémára azzal azonosulva, mert nem az adott dolog okozza pl. a hipo, vagy hiper stressz reakciót, hanem a mi reakciónk, melyet meg tudunk változtatni. Tehát kevésbé azonosulnak a különféle problémákkal keleten, egyfajta távolságot és objektivitást megtartva. Ez megtanulható megfelelő oktatással, módszerekkel.

Ezen kívül az akupresszúrában pl. tanultam olyan pontot, mely stimulálásával azonnal feltérképezhető, hogy van-e szivritmuszavarunk, illetve a fenti probléma valóban fennáll-e a mi esetünkben. Ha az a pont érzékeny – melyet a kínaiak több ezer év alatt fejlesztettek ki, mikor még nem volt pl. röntgen és modern orvostudomány -, akkor érdemes EKG-t kérni, akár a háziorvosunktól. Sajnos a szív általában akkor jelez, mikor már késő, ezért fontos, hogy megtanuljunk néhány egyszerű fogást, hogy pl. hogyan lehet a koszorúeret (szív saját érhálózata) vérrel megtelítve egy extra szívdobbanásra késztetni, hogy a szívizom ne haljon el, amíg az orvos szakember megérkezik ( lásd, szívinfarktus megelőzés trükkjei bizonyos pontok megnyomásával testünkön). De olyan is előfordult már, hogy a háton elvégzett megfelelő masszázs megelőzte a szívinfarktust (a kínai gyógyászatban a háton vannak a Shu pontok, melyek egyes szervek diagnózisára is alkalmasak és azok stimulálására is).

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

A pszichoszomatikában a szívbetegség érzelmi problémára utalhat, mert a szívünk az érzelmi központunk: „valami szíven szúr”, „fáj a szíve” kifejezéseink utalnak is minderre. Meg kell tanulnunk a szívünkre, belső megérzéseinkre hallgatni. Ehhez előbb a félelmeinket kell feloszlatni, erre is nagyon hatékony módszerek állnak rendelkezésre, de választunk egy mentort is, akivel felgyorsul és könnyebbé válik ez a fajta utazás, a motiválásról nem is beszélve.

Rengeteg megoldás áll még rendelkezésre, akár a fokhagymakúra, mely az érben lévő plakkokat oldhatja fel: A természetes gyógyítás folyamatának beindítása – fokhagymakúra

A cikk negyedik része itt folytatódik: 4. rész

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
cukorbetegség, diabetes mellituscsontritkulás, osteoporosis