A lámpa elektroszmog értéke nagyobb, mint a monitoré? Az elektroszmog elleni védekezés és annak mérése, tévhitek eloszlatása 2/2.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

A cikk első oldala itt érhető el: elektroszmog (2/1.)

0,1 V/m alatt kell lennie a váltófeszültségnek, ami a szervezetünkre hat, mert az idegrendszerünk 0,1 V feszültség alatt működik.
Felnőtteknél max. 5 V/m feszültség javasolt. 5-50 V/m erős értéknek számít, 50 V/m extrém erős térnek számít. Egy éjjeli lámpa 150 V/m értéket is generálhat. Villanyszerelő árnyékoló kábelt tud létrehozni (ami semmi elektromos kisugárzást nem hoz létre), de készen az interneten, ilyen hosszabbító akár 10-30 e Ft-ba is kerülhet. Árnyékolt kábel 500 Ft / m. Tehát tized áron megcsinálhatjuk az éjjeli lámpát.

Az elektromos teret bármilyen leföldelt fémlemezzel le lehet árnyékolni pl. alufóliával. De fontos előtte a mérés és szakember segítségét kérjük minden esetben (villanyszerelő)!
Sok esetben a speciális rézzel ellátott lepedők az elektromosság által keltett elektroszmog feszültséget vezeti ki a szervezetből és nem az elektroszmogot árnyékolja le a szakember szerint. És a különféle tárgyak sem tudják az elektroszmogot megszüntetni, lásd nyakláncok stb. Legfeljebb azon a tárgyon nem hatol át az elektroszmog… Egyébként egy kivágott alufólia is ugyanezt a célt szolgálja, de vissza fog verődni a sugárzás róla.

Ha nincs pl. földelve megfelelően a konnektor és ilyen lepedőt használunk, akkor akár a 150-es érték 2000 fölé is felmehet és éppen ellenkező hatást érünk el és elektromos antennát hozunk létre…

Hálózati lekapcsoló (hálózati leválasztó) és feszültségmentesítő relé (érzékeli, hogy lekapcsolom a lámpát, azaz lecsökken az áramerősség), akkor lekapcsolja az elektromos hálózatot. Ezt pl. a hálószoba konnektorába is bedughatjuk és akkor nem baj, ha kettős szigetelésű lámpát használunk ott. A Gigahertz márkát tartja hitelesnek a szakember, mert Németországban az épületbiológia tudományában található szabványt veszik alapul.

Léteznek speciális elektroszmog árnyékoló festékek, amiket, ha a falra kenünk és leföldeljük azt, akkor a falban lévő vezeték elektromos hatását megszüntetjük. Nem szabad töltés közben a mobilunkat a kezünkben tartani, vagy fekhelyünk mellett tölteni a készüléket. Rádiós ébresztőóra is elektroszmogot okoz a hálószobánkban. Ha több konnektor van a hálószobában, az mind erős elektroszmogos értéket produkálhat. Tápegység, transzformátor, hűtőszekrény pl. a hálószoba melletti szobában szintén okozhat elektroszmogot.

Az elektromos (padló) fűtés is kiválthat hosszú távon nagyobb problémákat és a DECT telefon is elektromos sugárzást bocsát ki…

 

Nagy frekvenciás és kis frekvenciás feszültség

Az elektroszmog különböző forrásokból származik. A nagyfrekvenciás teret pl. közeli adótornyok, mobiltelefonok bázisállomásai, amíg az alacsony frekvenciás elektromos teret a lakásban lévő berendezések, áramvezetékek gerjesztik.

 

Épületbiológiai felmérés helyiségenként

– elektromos erőterek földpotenciálhoz mérve és potenciál mentesen
– testfeszültség mérés
– mágneses erőterek mérése (a mágneses térerősség függ az áram nagyságától, de függ az oda és visszavezető kábelek távolságától is és pl. transzformátor állomások sugároznak ki magas mágneses teret maguk körül)
– elektromágneses sugárzás mérése
– építőanyag sugárzás
– sztatikus mágneses terek
– földsugárzás mérés (geopatikus sugárzások): vannak természetes és mesterséges eredetű tényezők, melyek torzítani tudják ezt a mágneses erőteret pl. épület vagy bútoraink szerkezete, időjárási viszonyok, vízérfolyások, barlangok stb.
– sztatikus elektromosság mérése és kiértékelése

Házilag hobbi szinten nem fogjuk tudni valamennyi káros sugárzást felderíteni, mert egy műszerrel pl. nem lehet kimérni a sugárzásokat. Olyan eszköz kell, mely a földpotenciál mérésre alkalmas, és le lehet földelni a mérő műszert. Ráadásul sokan a magas frekvenciájú teret tartják veszélyesebbnek, holott az alacsony frekvencia sokkal veszélyesebb! Az sem mindegy, hogy vektorokat hogyan vesszük figyelembe, szóval ez egy külön szakma.

Sajnos ezen kívül a megengedett érték sok esetben lehet, hogy károsnak tekinthető. Beszélhetünk külön mikrohullámú sugárzásról, elektromos és elektromágneses sugárzásról, radioaktív gammasugárzásról (ionizáló sugárzás és pl. gránit, márvány, cement sugárforrások lehetnek) és geopatikus sugárzásról.

Egy elektromos kábel pl. ami fel van tekerve egy hengerre és áram alatt van egy transzformátort tud létrehozni és lesz elektromos kisugárzása. És a fal tele van ilyen kábelekkel… Ezek újrahúzása horribilis összeget emésztene fel.

 

Mi a teendő az elektroszmog ellen pontosan?

Kevés lakásban szokott probléma lenni az elektroszmoggal. De szakemberrel mérjük ki az elektroszmogot és utána ez alapján az elektroszmog forrását szüntessük meg. Ha nem tudjuk ezt megtenni, akkor lehetőleg kevés időt tartózkodjunk ott.
GSM bázisállomás a közelben elektromágneses sugárzást okoz. Ha az ágyunknál 4 m körzetben van Wifi, router, akkor az szintén káros hatással lehet egészségünkre. A fekhely melletti bekapcsolt mobil telefon is káros hatást gyakorolhat szervezetünkre.

 

Egyéb érdekességek

Mobil átjátszó tornyok kisugárzása: Attól függ, hogy merre vannak beállítva, merre néznek az antennák. Ez egyfajta szektor sugárzó és nem körkörös… Ki kell mérni pontosan ennek hatását is.

Hév és vasúti sínek elektroszmog kisugárzása: attól függ, hogy a felső vezeték hol van táplálva, ki kell mérni pontosan. Kérdés, hogy honnan jön a betáplálás?

Magas feszültségű vezeték: ez a házba nem jut be, de a kertben tartózkodva hat ránk a kisugárzása.

Földelés: az alufóliát a megfelelő módon kell földelni, így ez valóban egy külön szakma és megfelelő szakemberre van szükség.

 

A mágneses tér rákkeltő? És a magas feszültségű kábelek?

Pedig a szakember szerint ez nagyon ritkán jelentkező gond, általában inkább az elektromos tér okozza a problémát (és ez kívülről nem tud bejönni és jól lehet védekezni ellene). Az elektromos tér nem tud bejönni az épületbe, így általában a nagy feszültségű vezetékek sem feltétlenül veszélyesek. Azért transzformálják fel magas feszültségre a vezetéket, hogy minél kisebb áramerősség folyjon benne. Tehát egy utcai légkábel nagyobb feszültséget okozhat, mint egy nagy feszültségű vezeték. A mágneses teret pedig nem lehet leárnyékolni.

 

Összefoglalva, hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen?

– Lehetőleg ne legyen áram alatt olyan eszköz, amit nem használunk
– Ne használjunk kis lámpákat, ne létesítsünk akváriumot

– Szüntessük meg a hosszú felcsavart hosszabbítók folyamatos áram alatt történő használatát, (transzformátort hoznak létre)
– Amikor mobil eszközöket töltünk, akkor lehetőleg ne legyünk a közelében
– Csökkentsük a Wifi sugárzást (ha nem használjuk, kapcsoljuk ki)
– Wifi, routertől 4 m távolságot, a többi elektromos eszközöktől, konnektortól kb. 1-2 m távolságot érdemes tartani
– Elemmel működő pl. távirányítót, kapunyitót egy fém dobozban tárolhatjuk (ezáltal leárnyékolva)
– Használjunk a konnektorokon megszakítókat (így nem lesz áramforrás alatt az elektromos készülék, amit használunk, lásd tesztáram és pár száz Ft-ért lehet kapni konnektorba helyezhető megszakítókat, sőt sok országban pl. Cyprus, alapból van a konnektorokon ilyen, így, ha zárlatos, nem ráz meg minket)

– egyéb elektromos készüléket is áramtalanítsuk, ha nem használjuk pl. printer

– Lehetőleg ne hordjuk állandóan a zsebünkben mobil telefonunkat
– Pincéből, mély parkolóból, autóból lehetőleg ne telefonáljunk (ha kisebb a térerő akkor is nagyobb lesz a mobilok kisugárzása)
– Ne higgyük, hogy egy csoda kütyü minden kárós sugárzástól megvéd minket
– Hálóban ne legyen áram alatt semmilyen elektromos berendezés és igyekezzünk 1-2 m távolságot tartani a lámpától, konnektortól, faltól, monitortól, számítógéptől

A Voll alapú elektroakupunktúrás gépek esetében is kb. 1-2 m-es távolságot tartunk, mert a mérésben bezavar, ha a közelben elektromos készülék van. Ahogyan ékszer sem lehet a mérendő páciensen és fa széket szoktunk használni, megfelelő szőnyeggel stb.

– Kis lámpa, aktív hangfalak, nyomtatók, egyéb perifériás eszközök ne előttünk legyen az asztalon az irodánkban, hanem egy másik asztalon. Ha a számítógép az asztal alatt van az nem gond.

– A mobiltelefont is használhatjuk kihangosítva vagy head-settel (lehetőleg tegyük mellénk és ne a testünkre, illetve ne fogjuk a kezünkbe használatkor)
– Használjunk lekapcsolható hosszabbítót és csak akkor kapcsoljuk fel, ha használjuk. Védő földelésű lámpát használjunk az asztalon, vagy az ágyunk közelében… Csak az egyik szálat szakítja meg a kettős szigetelésű lámpa és elektromos antennát is létrehozhat.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
elektroszmog elleni védekezés, elektroszmog tünetei, mobiltelefon sugárzás elleni védelem, épület biológiaorvosi masszázs, frissítő, svéd, relaxáló masszázs, gyógymasszázs