Kollektív, kozmikus tudattalan, “tudatalatti” használata, befolyásolása, átprogramozása, tudatfeletti, tudatelőttes

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Prof. Rajneesh Chandra Mohan (Osho), Éberség


Tisztázásra kerülnek a következő kifejezések: kollektív, kozmikus tudattalan, “tudatalatti” fogalma, használata, befolyásolása, átprogramozása, kozmikus tudatfeletti, tudatelőttes

Mi áll a boldogság útjában?

Az emberi gondolatok, cselekedetek és érzések összeütközésbe kerülnek egymással, melyhez hozzá adódik az is, hogy a társadalmunkban érthető módon sok mindennek meg kell felelni. Ez számtalan esetben azt eredményezi, hogy mások életét éljük a sajátunk helyett. És csupán enyhítést hajtunk végre a különféle haszontalan megoldásokkal, mint az alkoholizmus, vagy drogok fogyasztása, mely megbosszulja önmagát. De van megoldás. A folyamatosan fejlődő pszichológia újabb és újabb hatékony és gyakorlati megoldásokkal rukkol elő. De először meg kell értenünk az elméletet, utána tudjuk azt implementálni az életünkben. Ehhez fontos azonban az, hogy ahogy az alvajárót sem ítéljük el, ha nem is emlékszik arra, hogy hol járt éjszaka (legfeljebb azt hiszi álmodta az egészet) ugyanúgy az úgynevezett bűnösöket sem ítéljük el, mely cselekedetek a tudatlanság és nem a bűn számlájára írhatóak. Sok emberrel fordul elő, hogy annyira elönti a méreg (pszichoszomatikusan a testét, pszichésen az elméjét), hogy utólag azt állítja, hogy olyan, mintha nem is ő tette volna. Hiszen mikor kitisztult a kép, akkor sikerült tudatosítania mi is történt valójában, addig az agresszivitással azonosult és öntudatlanul cselekedetett. Ezért fontos, hogy a tudatos szférát kibővítsük. Le fogom írni, ez hogyan történik. Így ezen a mezsgyén haladva egyre feljebb és feljebb emelkedünk egy új, örömteli világot létrehozva, egymásnak segítve, egymást felemelve. De előtte egy kis elmélet.

 

A tudatállapot, avagy a boldogságunk fejlesztése

A lenti tudatállapotok (elmélet)

Freud zseniális meglátásának köszönhetően tudjuk, hogy létezik tudatos tartomány (hívjuk közönséges tudatos szintnek), mely az egész tudásnak, tudatosságnak hozzávetőlegesen a 10 %-a. Így tudatosan 10 %-ban irányítjuk az életünket 100 % helyett. Ha ezt kiterjesztjük, feltérképezzük, akkor a valódi tudatos szintet érjük el. Emellett létezik tudattalan tartomány az elménkben. Ezek velünk kapcsolatos tudattartalmak, amelyek sok esetben el vannak fojtva és csak álomban (mikor nem tudjuk kontrollálni) vagy öntudatlanul cselekedeteinkben, esetleg drog fogyasztása alkalmával törnek elő. Minél jobban elfojtjuk a dolgokat annál erősebben ütnek vissza. Ezek egyéni tudattartalmak. Ennek egy tudatosabb változata a “tudatalatti”. (Bár a pszichológia nem használja ezt a kifejezést, hanem a pszichoanalízis és pszichoanalitika tudattalannak nevezi ezt az egész halmazt legjobb tudomásom szerint.)
.
De mivel így terjedt el a köztudatban és nem a szavakon van a hangsúly, így nézzük, hogy ebben az értelmezésben milyen árnyaltabb kifejezést testesít meg ez a szó. A “tudatalatti” (tudat alatti) hangját már homályosan lehet érzékelni, de a gyökerét nem lehet észrevételezni. Jung óriási felfedezésének köszönhetően azt is tudjuk, hogy létezik kollektív tudattalan is, melyet a tudattalanban elmerülve fedezhetünk fel. Ez azt jelenti, hogy az emberekhez tartoznak örökletesen olyan tartalmak, amik nem egyéni, hanem kollektív szinten jelennek meg. Az álmok, hallucinációk, téveszmék gyakran vallásos tartalmúak és ezért fontos, hogy a jó szakember tájékozott legyen. Hallottam egy esetről egy pszichiátriai intézetben, ahol súlyos pszichiátriai zavart véltek felfedezni, de egy vallásbölcsész észrevette, hogy a Bhagavad-Gíta (lásd védikus irodalom) egyes elemeit mondja el a kliens, melyről előtte sosem hallott. Vajon érdemes őrültnek tartanunk valakit, aki intuitív módon érzékel valamit, amire mi esetleg még nem vagyunk képesek? Én inkább a megérés és nyitottság attitűdjét választanám. Tovább haladva, létezik egy úgynevezett kozmikus tudattalan is.
.
Ide tartozik a természet, illetve az egész emberiség egésze, aki valaha is létezett. Ennek is van hatása. Sokszor ugyanis kollektíven hozunk létre valamit és mindannyian hozzájárulunk ahhoz még, ha látszólag egy ember hajtja végre a cselekedetet, aki felteszi az i-re a pontot. Kiegészítésképpen jegyzem meg, hogy létezik egy úgynevezett tudatelőttes is, amire éppen most nem gondolunk (pl. mit ettünk tegnap este), de amint rá gondolunk már át is változott tudatossá ez az információ.

 

A fenti tudatállapotok (elmélet)

Ha ember módosult tudatállapotba kerül, akkor azonnal saját tapasztalattá válik az, hogy a tudatnak többféle szintje van. És, amíg csak egy dolgot ismerünk addig sok esetben meg vagyunk győződve arról, hogy nincs is más azon kívül. Ha például meditálunk, relaxálunk, akkor sikerül egy kis kóstolót kapni a boldogságból, az imént tárgyalt valódi tudatos szintből. És kiderül az is számunkra, hogy a boldogság bennünk van és aktiválhatjuk azt, ha van önfegyelmünk és használunk megfelelő módszereket. Ugyanis mikor boldogok vagyunk, akkor nem az adott dolog hozza bennünk létre ezt az érzést. Hanem az érzés bennünk van, és pl. egy kellemes nyaralás kiváltja azt belőlünk. De mással is kiváltható ez az érzés, azaz a magasabb tudatállapotba való bekerülés. Ha kitartóan meditálunk, akkor belekerülhetünk egy úgynevezett tudatfeletti (tudat feletti) állapotba, mely folyamatosan megmarad (éjjel-nappal).
.
Ekkor megszabadulunk az emberi szenvedést okozó téves azonosulásainktól. Folyamatosan összhangot élünk meg és egy magasabb intelligencia veszi át az irányítást, jóllehet személyiségünk megmarad. Ezt ahhoz lehet hasonlítani, amikor egy társas játékban örömmel veszünk részt függetlenül attól, hogy nyerünk vagy vesztünk, mert minden pillanatban tudatában vagyunk, hogy ez csak játék, így a karakterrel, akit képviselünk felesleges azonosulnunk. Hiszen az csak komplikációt szül. Ekkor már egy olyan örök tudatállapotot fedezünk fel, mely a test halálakor is megmarad. A különféle vallások több ezer éve beszélnek erről. Ideje, hogy a tudomány is feltárja ezeket a dimenziókat. Még mélyebbre hatolva találkozunk a kollektív tudatfelettivel, melyet a vallások istennek neveznek. Egy hatalmas, már-már felfoghatatlan intelligenciáról van szó. Vajon működhetne a Föld, ha nem hatná át egy magasabb intelligencia? Hogyan működik a szervezetünk, mi tartja életben? Miért nőnek felfelé a fák, ha a gravitáció folyamatosan lehúzza?
.
Miért van összhang a természetben (emberi beavatkozás nélkül)? A tudatos elménkkel ez felfoghatatlan, hiszen hogyan lehet egy úszómedencébe az óceán összes vizét beletölteni? Felfoghatatlan racionálisan, de megtapasztalható. Senki sem birtokolhatja, de mindenki megélheti ezt az állapotot. És, ha ez még nem volna elég létezik egy ennél még magasabb szint, melyet kozmikus tudatfelettinek nevezhetünk. Ez maga az igazság. Mely szavakkal leírhatatlan, mert azzal lekorlátoznánk azt. A különféle vallások hívhatják ezt isten királyságának (lásd kereszténység) vagy nirvánának (lásd buddhizmus).

Az első lépések –”tudatalatti” használata, befolyásolása, átprogramozása (gyakorlat)

Meg kell értenünk, hogy a tudat fejlődése megváltoztatja életünket felfoghatatlan módon. Addig csak elszenvedői vagyunk a történéseknek, mert olyan mintha lenne egy óriási házunk és mi a tornácon léteznénk csupán. És balgaság lenne azt hinni, hogy azért mert néhány %-ot sikerült felfedezni az élet misztériumából, több már nem is létezik. Ha a műszaki dolgok, orvostudomány folyamatosan fejlődik (ahogy egyre többet fedezünk fel a világról) miért ne fejlődhetne, nyílnának meg új kapuk a pszichológia területén is? Csak az öntelt ember hiszi azt, hogy már mindent tud. Érdemes megfelelő szakembertől tanulni a meditálást. Leírok egy módszert, melyet mindenki saját felelősségére használhat.
.
Ha csukott szemmel enyhén felfelé nézünk, akkor elég hamar módosult tudatállapotba kerülhetünk. Először töltekezzünk, ismerkedjünk a meditációval. Kellemes zenét is hallgathatunk közbe. Semmit sem szabad erőltetni. Elutazhatunk képzeletben olyan helyre, ahol szívesen lennénk most. Utána, ha már elménkben bármikor pozitív érzést tudunk kelteni, akkor kezdjük el bővíteni a tudatosságunkat. Váljunk megfigyelővé. Tapasztalva a gondolatokat, csak szemléljük őket az érzésekkel egyetemben. Előbb utóbb túl jutunk rajtuk és egy olyan stabil, örömteli békés helyen tudunk megpihenni, ami túl van ezeken. Sok sikert kívánok hozzá!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
termeszetes fájdalomcsillapitózenehallgatás