A keleti és nyugati orvoslás találkozási pontjai

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

 

Forrás: Jennifer Harper, A tudatos test – kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

„Középszerű az az orvos, aki a betegséget akkor kezeli, amikor az már kialakult… az
igazi orvos akkor kezeli a betegséget, amikor az még meg sem kezdődött.”

A Sárga Császár Belső könyvei

Hát, igen, szomjasan kútat ásni nem a legjobb megoldás, így a megelőzésen van a hangsúly a keleti medicinában. A természetgyógyászat (naturopátia) egyébként szigorúbb, mint a nyugati orvostudomány, és már az apró jeleknek is nagy hangsúlyt tulajdonít.

A nyugati medicina és kínai medicina közös pontjai

Fontos, hogy ne végletesen csak az egyik oldalt nagyítsuk fel, hanem inkább találjuk meg azokat a pontokat, melyek azonosak és az emberek szolgálatába állíthatóak. Néhány ilyen közös pontot gyűjtöttem össze ebben a cikkemben. A HKO-ban (hagyományos kínai orvoslás) a Ko-ciklus alapján a fontos yin és yang szervek egymásra hatnak, mint a fogaskerekek.

A Vese (nagy betűvel írjuk ezzel utalva arra, hogy kínai és nem nyugati tipológiáról van szó) kontrollálja a Szívet (Tűz fázis). A megbetegedésnél érdekes egybe esés, hogy a szív és a vese között a nyugati orvostudományban is van összefüggés, mert vizelethajtót alkalmaz olyankor, ha a szervezetben felgyülemlett folyadék pangása túlzottan megterheli a szívet. Nemhiába, egy igazság van, mindegy milyen oldalról közelítünk felé…

A kínai medicinában nemcsak megfigyelés, kikérdezés, pulzus- és nyelvdiagnózis, megszagolás, de az érzelmi megnyilvánulások alapján is következtetni lehet az egyes szervek állapotára. Pl. a szomorkodó embernek gyakran a Tüdejével van problémája és ennek kezelése is visszahat az érzelmére. A nyugati medicinában is kezdik elismerni, hogy az érzelmekben szerepet játszó sejttípusok nemcsak az agyban és az immunrendszerben is fellelhetők. A kínaiak több ezer éve erre a megállapításra jutottak, hogy a gondolataink és érzelmeink jelentős befolyásolják egészségi állapotunkat.

 

Nem kell nyerset enni mindig

Sokan általánosítva, talán túl kevés tudással azt gondolják elég egy könyvet elolvasni pl. a pszichoszomatikáról és utána, ha fáj valakinek a gyomra, akkor mondhatjuk neki, hogy nem tudja „megemészteni” a dolgokat stb., de azért ez kevés önmagában. Ugyanígy sokan a természetgyógyászat kapcsán a táplálkozásról annyi következtetésre jutnak csupán, hogy sok nyers gyümölcsöt és zöldséget kell enni a gabona mellett.
Így elterjedt az az irányzat, hogy mindent nyersen fogyasszunk. A kínaiak azonban úgy tartják, hogy a túl sok nyers, azaz „hideg” étel kioltja az „emésztés tüzét”. Így egyensúlyra kell itt is törekednünk. A túl sok hűtő hatású táplálék ugyanis a „lép elnyirkosodásához” vezethet, és ödéma, elhízás, hasfelfúvódás, híg székletet okozhat. Természetesen a nyers étel nagyon jó, mert sokféle vitamint, létfontosságú enzimet, ásványi anyagot hasznosít belőle a szervezetünk. De ne csak ilyen ételt fogyasszunk…

Továbbá a melegítő hatású ételek a kínai felfogás szerint gyorsítják az anyagcsere-folyamatokat- mely előnyös lehet fogyókúránál is -, a hűtő hatásúak pedig lelassítják. Ha elmélyülünk a nyugati táplálkozástudományban (dietetika) akkor láthatjuk ezzel ellentétesen, hogy a gyümölcsöket és a salátákat, tehát a nyers (vagyis hűtő hatású, yin-esítő) ételeket ajánlják a fogyókúrához.

 

Ilyen edényekben érdemes főzni

Ha már táplálkozásról van szó, akkor pár szóban érdemes kitérni arra is, hogy milyen edényeket célszerű használni a főzéshez, sütéshez. A szakértők szerint a legjobb, ha nem nagyon használunk teflonbevonatú vagy alumíniumból, rézből készült edényeket, mert ezekből fémrészecskék kerülhetnek az ételbe. Inkább rozsdamentes acél, üveg vagy kerámia anyagú edényekben süssünk-főzzünk.

 

A megfelelő sportolás nem fárasztja ki a szervezetet túlságosan

A kínaiak a tai chi és chi gong-ot részesítik előnyben és mértéket tartanak a mozgás terén is. Nem fárasztják ki magukat feleslegesen, mert ilyenkor a hiányzó energiát a Veséből kell a szervezetnek pótolnia, mely energiaforma korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Valamit tudhatnak, mert 1-200 évig is képesek élni és nem szenilitásban, erőtlenül, hanem csillogó szemekkel, intelligens módon…

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
gerincfájdalom csillapítása, gerincfájdalom kezelése otthon, gerincfájdalom kisugárzása, nyaki gerinc fájdalom tünetei, ízületi és gerincfájdalmak, nyaki gerinc bántalmak, nyaki gerinc kezelése, nyaki gerinc okaitestelemzés, arcelemzés