Hogyan csökken vagy nő önmagától az izmaink mérete? – mitől nő az izom, izomláz ellenszere, gyógyítás

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gyógymasszázs, sportmasszázs


Forrás: Journal of Cachexia, sarcopenia and muscle

Önmagától is változik az izom mérete (nő és csökken) és van egy tévhit a köztudatban, ami az izomlázról és annak téves kezeléséről, gyógyításáról szól, mely izomszakadáshoz is vezethet.

Körülbelül 50 éves kor felett az izomtömeg csökken éves szinten 1-2%-kal. 50 és 60 év között pedig hozzávetőlegesen 1,5%-ra tehető ez a szám, 60 év felett pedig már 3 %-ról beszélünk. Emellett mi az a tévhit, mely izomláz esetén izomszakadáshoz vezethet?

Az izmok érző és mozgatóideg-végződések segítségével kapcsolódnak az idegrendszerhez. A mozgatóidegen érkező egyetlen ingerület hatására az izmok összehúzódnak, majd elernyednek, ezt hívjuk rángásnak. A mozgatóidegen keresztül általában idegingerület-sorozat érkezik az izmokhoz, és olyan rövid idő telik el az egyes ingerületek között, hogy az izmoknak nincs ideje elernyedni. Továbbá az izomtevékenység hőt termel, gyakorlatilag ezért kezdünk el dideregni, ha fázunk…

 

Mitől nő vagy csökken az izom?

A mindennapokhoz szükség van bizonyos izomtevékenységre és egyfajta izomerő veszteség következik be, ahogyan folyamatosan “elhasználódik a testünk”, azaz “degenerálódik” (beidegződések megszűnésé, bár inkább az izmok atrofizálódnak, ha nem használjuk őket, lásd mikor 6 hét alatt a gipszben leépül az izom). A táplálkozás terén a magas kalóriatartalmú táplálék-kiegészítők és esszenciális aminosavak segítenek, amelyek támogatják a izomrost szintézisét.

Egy másik érdekesség, melyet dr. Ruediger Dahlke és Thorwald Dethlefsen vizsgálatai fedtek fel. Az izmok változásait fürkészték pszichoszomatikus jelenség alkalmával. Ez azt jelenti, hogy relaxált állapotban (módosult tudatállapot) végeztek el pszichésen tornagyakorlatokat (csak fejben), melyek valóban megnövelték az izmok méretét. Persze ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy a kedves olvasónak nem érdemes többet sportolnia, sőt.:) Az ősi védikus tudás szerint minél finomabb energia szinten nyúlunk bele a valóságba, annál erősebb a hatása. Ez azt jelenti, hogy szubtilisebb, finomabb szinteken (pl. meditáció) gyorsabban regenerálódunk, mert a test lassabban változik meg. Más 1 kg szenet elégetni, mint 1 kg urániumot, ami mindent megsemmisítene…

Az izomtömegről azt érdemes még tudni, hogy hiába tornázunk napközben, az éjszaka alvás, illetve pihenés állapotában regenerálódik, növekszik.

További érdekességek az izomról

Az emberi izmok mennyisége folyamatosan változik és hozzávetőlegesen 400-680 között mozog a számuk (ezt írja a forrás, de ez nem biztos, hogy igaz, mert konkrétan 650 vázizmunk van). Az izmok összsúlya a férfiaknál a test 40%-a, a nőknél 30%. Az izmok 75 %-a víz alapú. A legerősebb izmunk az állkapocsizomzatunk.

Továbbá az izmok 60 %-a glutamin. Az aminosavak alkotják a fehérjét és a glutamin egy aminosav. A glutamin a legnagyobb koncentrációban található meg az izomban, mely részben esszenciális. Ez azt jelenti pontosan, hogy a szervezetünk képes előállítani, de stressz hatására többre van szüksége ebből, mint amit a szervezet elő tud álltani, ilyenkor ezért szokták azt pótolni (9 esszenciális aminosav van, amit a szervezet nem tud előállítani, így be kell vinni)..

 

Az izomlázról alkotott tévhitek

Mit tegyünk izomláz ellen? Mi az ellenszer és a kezelés? Pihenjünk és figyeljünk oda testünkre. Régen a tejsavat tartották az izomláz felelősének, de ez egy tévhit. Ha izomlázunk van, akkor az azt jelzi számunkra, hogy az izom elfáradt és ne terheljük tovább, mert az izomszakadáshoz is vezethet. A tejsav maradványa ugyan elfárasztja az izmot, de nem okoz izomlázat (egészségügyben nem így tanítják, tehát ezek új kutatási eredmények, még ellenőrizni kell őket). Izomkontraktúra (izomszakadás előhírnöke lehet): különbözik az izomgörcstől. Túlzott inger hatására részleges és tartós izomrost összehúzódás jön létre, mely anatómiai elváltozással nem jár.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
családkérdőív