Gyermekpszichoterápia V. – gyermek pszichoterápia, gyermekpszichológia, gyermekpszichológiai könyv

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gyermekpszichoterápia

4. rész

FIGYELEM! Tankönyvszagú elméletek. Ezeket a cikkeimet azoknak javaslom, akik komolyabban pszichológiát tanulnak (rendelkeznek már valamilyen alappal) és szeretnének még jobban elmélyedni ebben a tudományban a klasszikus megközelítéseket illetően. De az út végtelen hosszú (főleg az abszolút igazság tekintetében) és a kedves olvasó talál olvasmányosabb, játékokban gazdag egyéb cikkeket is ezen az oldalon.

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

 

Forrás: Henry Murray, Explorations in personality, Oxford University Press, New York

 

 

Pszichoanalitikus gyermekterápia – gyermek pszichoterápia, gyermekpszichológia könyv (folytatás)

A belső kontrollos személyiség viselkedését úgy éli meg, mint ami saját, közvetlen ellenőrzése alatt áll, és azt is önmaga dönti el elsőként, hogy sikeresen járt-e el vagy sem. Feladataira koncentrál, ezért jobb a teljesítménye. Függetlenebb, hatékonyabb, teljesítő képesebb, dominánsabb – gyermek pszichoterápia, gyermekpszichoterápia, gyermekpszichológia, gyermekpszichológiai könyv.

Alapvetően a belső értékei, szükségletei határozzák meg, hogy hogyan reagál a külvilág személyeire, tényeire, eseményeire, feladataira. Független a környezetétől, ezért lehetősége van elfogadónak lenni. Uralja a körülményeket, hatalma önmaga felett van. Nehezen befolyásolható, saját maga szereti mérlegelni, hogy mi hogyan hat rá. Saját magának képes megfelelni, ezért békés, kiegyensúlyozott. A minőségre és nem a mennyiségre figyel. Örömforrásai belülről fakadnak, azt szereti, ha magával elégedett. Adni akar, tápláló. Kapcsolatai mélyek, tartósak. Belső élete stabil, nagyon nehezen bántódik meg. Egyénisége általában karizmatikus. Viselkedéséből határozottság, erő árad. Sorsát kezében tartja, irányít. Ennek egyik patológiája lehet a perszonalizáció, amikor azt gondoljuk, hogy mindenért mi vagyunk a felelősek, még az időjárásért is. A személyiség tekintetében még a különféle szükségletek is befolyásolóak.

 

 

Az ember pszichológiai szükségletei – Pszichoanalitikus gyermekterápia – gyermek pszichoterápia, gyermekpszichológia könyv

 

Nagyon fontos, hogy az alapvető szükségleteket is szemügyre vegyük, mert ezek döntőszerepet játszanak életünkben és közülük nagyon sok motívum már gyermekkorban visszaköszön. Henry Murray (1938) szerint a gyakori környezeti ráhatások a gyermekkorban a következő motívumokon keresztül hatnak a személyiség alakulására:

környezeti ráhatás fellépő motívum

a társaság hiánya új barátságok iránti vágy
családi veszekedések nyugalom iránti vágy
változatosság hiánya új élmények keresése
a bizalom elvesztése a megtorlás vágya
következetlen fegyelmezés bejósolhatóság igénye
barátságok gondozásvágy
szobafogság, bezárás szabadságvágy

 

Murray a személyiség elméletében, mely az emberi szükségletekkel foglalkozik, nagy hangsúlyt kapnak a pszichogén szükségletek. Mindenki rendelkezik mindegyik szükséglettel. Ezek olykor összeolvadhatnak, egymás szolgálatába állhatnak és természetesen konfliktusba is kerülhetnek adott esetben. Vannak manifeszt és látens szükségletek. A nyílt szükségletek megfigyelhetők a viselkedésben, a burkolt mintázat feltárása a cél.

 

Szükséglet lista

 

 

Témakör Szükséglet Jellemző viselkedés
Ambíció Teljesítmény Akadályok legyőzése
Elismerés Teljesítmények leírása
Feltűnéskeltés Mások rémisztése és megbotránkoztatása

Élettelen tárgyakhoz való kötődés

 

 

Birtoklás Javak szerzése
Fenntartás Tulajdonok állagának megóvása
Rend A dolgok tisztán és rendben tartása
Tartalékolás Tárgyak felhalmozása
Alkotás Építés

 

A státus védelme
Sérthetetlenség A jó hírnév megőrzése
Rejtőzködés Hátrányos helyzet vagy kudarc takargatás
Védekezés Magyarázat vagybocsánatkérés
Ellenszegülés Visszavágás támadáskor
Hatalom
Dominancia Mások irányítása
Alkalmazkodás Együttműködésengedelmesség
Autonómia Szembenállás a hatalommal
Hasonulás Együttérzés másokkal
Ellenkezés Ellenzéki pozíció felvétele
Agresszió Támadás, lekicsinylés
Megalázkodás Bocsánatkérés, vallomás
Szégyen elkerülése Megalázó érzések elfojtása
Embertársi érzelmek
Affiliáció Társas időtöltés
Elutasítás Mások letorkolása
Gondozás Gondoskodás másokról
Támaszkeresés Segítség elfogadása
Játék Társas szórakozás keresése
Információ csere
Megismerés Kérdezgetés
Oktatás Információnyújtás

A teljesítmény, a dominancia, az affiliáció és a gondozás a legfontosabb szükséglet az ember számára, melynek kielégítésére törekszik.

6. rész

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
gyermekpszichológiagyermekpszichológia