A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gerincproblémák

Forrás: dr. Veress János, Kürti Gábor – Gerinc ABC, gyógyulás otthon

Erről a témáról már írtam többször a kínai és nyugati medicina szemszögén keresztül is: Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

A keleti gyógyászat különleges megoldásai: mozgásszervi megbetegedések

A gerincről és a gerincfájdalom kialakulásáról néhány szó

Mint a pszichológiában, itt is a gyerekkor a legmeghatározóbb. A porckorongok alapján úgy tűnik, hogy a négy végtagos alátámasztás lenne a legoptimálisabb számunkra a gerincünket illetően és a az ötödik ágyéki csigolyával „fizetünk” a két lábra állásért… Egyre többet ülünk akár számítógép előtt és ezért lenne fontos óránként legalább 10 percet nyújtózni.

A legjobb, ha 20-30 percenként lenne egy kis változás, ami a testtartásunkat illeti. Azt mondják nincs egészséges ember, csak felületes vizsgálatok… A napi mozgás egyébként szintén nagyon fontos a nyirokrendszer átmozgatása, csontritkulás megelőzése stb. miatt is.

Ha sokat stresszelünk, akkor a gerinc körüli (paravertebrális) izmok nagyon feszültté válnak. A végtagok mozgása lehetővé teheti a többi izomzat ellazulását, de a gerinc mentén pakoljuk fel a lelki feszültségeket a hátunkra. Így ebben nincs semmi misztikum, hogy ha feszült az életünk, akkor feszült a hátunk is.

Elszakadunk a természetességtől, természettől pedig még az állatok is tudják mi a jó, lásd cicahát, vagy kutyapóz (kutyahát) a jógában. Ilyenkor gyorsul a vérkeringés, javul a szerveik vérellátása. Összegömbölyödve az ellenkezőjét tapasztalták orvosi vizsgálatok során. Következtetésképpen a gerinc hatással van az idegrendszerre. Az alapból létező természetes intelligenciát, mely homeosztázisra törekszik támogatnunk kellene és nem megfékezni.

 

Kiropraktika? Manuálterápia? Csontkovácsolás? Oszteopátia?

Fontos, hogy be legyen melegítve a test mielőtt a megfelelő tudású orvos, vagy manuálterapeuta manipulációs kezelést alkalmaz, hogy ne legyen utána akár 1-2 hónapig tartó lebénulás, vagy izomszakadás stb. a következménye. Mindegyikre láttam már példát. A gyógytornász megtaníthatja a számunkra leg megfelelőbb mozdulatsort, de a jóga is segítségünkre lehet.

A csontkovácsolás úgy tudom a magyarság öröksége, de azért ne higgyük, hogy 2 nap alatt megtanulható az alkalmazása. 206 csontunk van, és komoly anatómiai ismeretekre van szükség, ha nem akarunk kárt okozni másban. Magyarországon van közel egy, illetve két éves képzés a manuálterápia kapcsán, mely tanfolyamnak minősül, nem ad végzettséget („csak” tudást) és a beugró az orvosi vagy gyógytornász diploma, illetve gyógymasszőri, illetve alternatív mozgás és masszázsterapeuta (természetgyógyászati) végzettség.

A manuálterápia képzés is úgy tudom a SOTE-n orvosi vagy főiskolai gyógytornász képzettséghez van kötve. Amerikában 7, Európában 5 éves a kiropraktika képzés, mely doktori szintű képzés, ahogyan az orvosi egyetem is (lásd, kiropraktika doktora, vagy kiropraktika orvosa). Kevesebb az oszteopata doktorok száma, akik általában finomabb mozdulatokat alkalmaznak a gerincen (az amerikai társadalombiztosításban szerepel a kiropraktikai ellátás). A manuálterápia pedig az ortopédia műtét nélküli ágához hasonlatos. Funkcionális ízületi blokkok feloldása a cél, házi feladatok segítségével együtt. A lényeg, hogy mozgásszervi panaszok esetén keressük fel a csontdoktort. Esetleg az ortopéd szakorvost, bár általában ott más a metodológia.

 

A manuálterápia indikációi

– visszatérő arcüreggyulladás
– több típusú fejfájás
– diszpepszia (gyomor és emésztési problémák)
– idegesség, stressz
– nyakfájdalom
– derékfájás
– farkcsonttáji fájdalom
– ülőidegzsába
– kezdődő porckorongsérv
– cardiovascularis (szív- és érrendszeri) panaszok
– mellkasi fájdalom
– húzódás, rándulás, sérülés, ficam
– ízületi fájdalom, merevség
– ideggyulladás
– kar és vállfájdalom
– légzési nehézségek
– feszes, merev gerinc

 

Tartás és lúdtalp tesztelése otthon

Tartáshibák otthoni kiszűrésére alkalmasak a tartástesztek, amikor egy falhoz állva meg tudjuk állapítani, hogy milyen a tartásunk. És, ha bevizezve talpunkat a talajra tesszük, akkor láthatjuk, hogy a boltozat megfelelő-e talpunkon.

 

A nyakunkra is figyeljünk oda

Óvjuk a vesénket, mert nem szereti a hideget és a HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerint itt tárolódik az életenergiánk. De ezen kívül a nyakunk megóvására is fordítsunk figyelmet, mely a gerincoszlop legsebezhetőbb része és minden más testi szerkezeti elemnél gyakrabban éri terhelés. Sok karpanasz nyaki eredetű pl. a tarkótáji fájdalom. Körözzünk néha vállunkkal hátra és hagyjuk ott a vállakat, mert ez a helyes tartás.

Továbbá sokszor a leeresztett azonos oldalai ablak az autóban is nyaki problémát okozhat. De a túlzott izmok feszülése, stresszhelyzet is okozhat problémákat. Kezdődő porckorongsérvnél a nyakfájás köhögéstől, tüsszentéstől erősödik. Aki gyakran szédül, vagy akinek akkor fájdul meg a nyaka, ha elfordítja a fejét, az biztosra veheti, hogy a nyaki gerinccel van probléma. Keressük meg a megfelelő szakorvost a diagnózis megalkotásához, aki a képalkotó eszközöket is fel tudja használni. Ne tartsuk előrefele a fejünket, lásd mikor pl. monitort nézünk, hiszen akkor észrevétlenül megjelenik azonnal ez a testtartás.

 

Megelőzés, helyes testtartás és praktikák

Egy jó masszőrhöz, aki a keleti medicinában is elmélyedt érdemes 1-2 havonta elmenni. Jómagam akupresszúrát tanultam, így a kínai medicinában mélyedtem el. De lehet köpölyözéssel (vákuum), moxával (égetéses eljárás), lézerrel, testgyertyával, tűvel is stimulálni az akupunktúrás / akupresszúrás pontokat.

Fontos a megelőzés kapcsán, hogy ne aludjunk fotelben, kicsavarodott testtartásban ne emeljünk, vagy ne időzzünk túl sokat. Végezzünk nyakra és gerincre is tornagyakorlatokat rendszeresen. Nyújtásra ott a jóga, az is nagyon fontos. Vezetésnél sem kelljen a nyakunkat megfeszíteni, támasszuk fejünket a nyaktámlához és két kézzel fogjuk a kormányt és ne irányítsuk a klímát a fejünkre, nyakunkra, vagy közvetlenül testünkre.
Néha oldalra is mozgassuk meg a nyakunkat és masszírozzuk meg. Ne nyújtózkodjunk vagy nézzünk felfelé túl sokáig. Írósasztalunknál fejünk alá tegyük öklünket, mert ez a helyes távolság, így állítsuk be a székünket. A lelógó könyök magassága adja meg az asztal magasságát. Üljünk teljesen hátra és támasszuk meg a hátunkat. A monitor felső pereme legyen szem magasságban.

Ha sokat állunk egyhelyben pl. főzés alkalmával akkor a medence döntésével tehermentesíthetjük a gerincünket pl. egyik lábat előbbre egy lépcsőfok magasságban valamire rárakjuk, mondjuk egy sámlira. A visszerek kialakulását pedig megelőzhetjük, ha néha felpolcoljuk a lábainkat, hogy visszafelé is könnyebben folyjon a vér az erekből (ez van legtávolabb a szívtől, így ez segítséget jelent számára). Ne tartsuk túl sokáig a lábunk alá húzva lábainkat.

Fontos ezen kívül a megfelelő táplálkozás, mozgás pl. a D vitamin fogyasztása – főleg idősebb hölgyek esetében -, mely a kalciumegyensúlyért is felel, mely a csontok szilárdságát adja. Ha valamit fel akarunk emelni, akkor álljunk minél közelebb az adott tárgyhoz és vessük meg szilárdan a lábunkat és legyen egyenes a hátunk, használjuk a hasizmunkat a gerinc megtámogatására miközben leguggolunk.

A nyújtott lábbal való hajlás nem a legszerencsésebb dr. Veress szerint. A széken úgy érdemes ülni, hogy a lábaink a talajon vannak és térdünk egy kicsit magasabban van a csípőnknél. Egyenes háttal ülhetünk miközben hátunk a háttámlának támaszkodik és a derekunk kis párnával meg van támasztva. Az íróasztalon ülve ne legyen túl nagy távolság a szék és az asztal között. És az ágyunk ne legyen puha szivacsból. Ha kemény szivacson, vagy a földön alszunk kb. 1-2 hét alatt megszokjuk. Mindez csak szokás kérdése, az ember nagy kincse, hogy tud alkalmazkodni.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
spirituális egokeleti nyugati orvoslás, keleti és nyugati orvoslás, kínai orvoslás