Érdekességek az iszlám vallásról és a muszlimokról – Allah, Mohamed, szufik

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), vallások

 Forrás: Spektrum, „Religions of the World”, Az iszlám

 A keleti nagy vallásokról már írtam korábban:

A távol-kelet világvallásairól: buddhizmus, hinduizmus (brahmanizmus), kínai univerzizmus

Mindenki Jézusnak, Buddhának született a Biblia és a Dharma szerint? Egy buddhista irányzat, melyben Isten is előtérbe kerül. A távol keleti és egyéb vallások egyesítéséről – dzsainizmus, szíkh vallás, hínajána, mahájána, vadzsrajána buddhizmus

A buddhizmus tanai, mely nem az eredendő bűnt, hanem jóságot keresi bennünk…- buddhizmus alapjai, buddhizmus kialakulása, buddhizmus vallás

Az iszlám vallásról és Allah követőiről a muszlimokról 

A kereszténység után a legnagyobb vallás az iszlám. Minden ötödik ember ezt a vallást követi, így illik róla informálódni. Az iszlám a békét és stabilitást jelenti. A hívei a muszlimok (alávetettek a szó jelentése). Az iszlám vallás a 7. században alakult ki Mohamed profétának köszönhetően, aki Allah (Egyisten) szavait tolmácsolta. De Mohamed csupán közvetítő volt. Ezért téves elképzelés mohamedán vallásnak hívni ezt a vallást, mert ők nem mohamedánok, hanem Allahot követik. Rendszeresen hitvallást tartanak (sadaha), melyből kiderül, hogy Istent imádják és Allah az egyetlen Isten számukra – iszlám vallás, muszlimok, Allah, Mohamed, szufik.

Mohamed prófétáról

Isten szava egyébként Gábriel arkangyal segítségével szállt Mohamed próféta tudatába, aki kinyilvánította mindezt az emberek számára. Vallják ők. Mohamed vélhetően egy bölcs, megszabadult, megvilágosodott ember volt. De tudni kell róla, hogy a vezetők körében először nem aratott sikert. Ugyanis a mekkaiak nem akarták, hogy az Isten képük megsemmisüljön és, hogy Mohamed legyen az új vezetőjük. Később több ezres seregével harc nélkül foglalta el Mekkát. És felemelte szavát a politeizmus (több istenhit) és bálványimádat ellen. Arábia vezetőjévé vált.

A vallások egyesítése

Az iszlám elismeri Mózest, Ábrahámot, Jézust, de Mohamedet („próféták pecsétje”) tartja a legnagyobb prófétának. És a Korán a tisztátalanság elkerülésére hívja fel a figyelmet. Az iszlám vallás úgy tartja, hogy az ember saját képességeire támaszkodva nem ér el igazi eredményt, így a Korán – amit Mohamed írt le -, és Allah van, azaz Isten van a segítségükre.  A Korán hozzávetőlegesen megegyezik az Újszövetség hosszával és 114 fejezetből áll. Az első három kalifa (Mohamed utáni vezetők) szerkesztették a nagy részét és ezt megóvják a változtatásoktól. Ezért van az is, hogy mikor lefordítják más nyelvre, akkor az arabul is megtalálható a szöveg. Ez hasonló ahhoz, mikor a Bhagavad-gítát Prabhupada lefordította, de a szanszkrit írás is megtalálható volt mellette és ez megjelent hazánkban is.

 

Mohamed próféta könyve, a Korán érdekessége

Mivel a Koránban régi szövegek találhatóak meg, így sokszor nem is tudják pontosan mit takar az. Sokan elkezdik megtanulni ezt a 6200 versből álló szent iratot, ami nem kis teljesítmény. És van olyan állam, ahol a Koránt ismerik el alkotmányaként, mely erkölcsi kódexet is tartalmaz (sárija, azaz iszlám törvények). Számukra ez a követendő út, ezt jelenti ez a kifejezés. Ebben részletesen le is vannak írva a tisztálkodásra, öltözködésre vonatkozó tételek. Valójában a szeretetről és a rasszizmus elítéléséről szól.

A Korán jelentése egyébként az, hogy valami, amit olvasni, recitálni kell, amit csak szavalva szabad felolvasni szigorú előírások közepette és csak, ha fizikai értelemben is tiszták vagyunk, akkor vehetjük a kezünkbe ezt a szent könyvet. Nagyon odafigyelve veszik elő a Koránt, bizonyos szigorú feltételek mellett.

 Az iszlám vallás kötelező pontjai

 Két részre osztják az iszlám követőket, a síitákra (muszlimok 10-15 %-a) és a szunnitákra, akik elsöprő többségben vannak az iszlámon belül. Az iszlámok bárkit befogadnak. És így köszönnek el egymástól: „Béke és áldás legyen veled!”
Nincs egyházi szervezetük, de sok csoport hálózza be az egész világot. A minaretekből egy jellegzetes dallam jelzi azt, amikor az ima kezdetét veszi. Az imát naponta ötször elmondják Mekka irányába. És böjtöt ramadánt tartanak, így ilyenkor napnyugta után esznek kivéve a beteg, vagy olyan hivatásban lévőket, akik ezt nem tehetik meg pl. pilóták. Illik mindenkinek életében legalább egyszer Mekkába zarándokolnia. Ezen kívül fontos a hitvallás is, amiről már írtam. És az alamizsnálás, azaz pl. pénz adása a szegényeknek.

 

További érdekesség a iszlám vallásban

A vallásos rítus része mikor a birkát feláldozzák és a szegényeknek adják a muszlimok. Úgy tudom továbbá, hogy nem esznek sertést, illetve amihez vér tapad. A gyermeket – ha neki nincs ellene kifogása -, akkor az apának ítélik válás esetén. Náluk megengedett a többnejűség is.

Szufizmus

Az iszlám miszticizmus, azaz a szufizmus a szív tisztaságáról szól. Ők Isten nevét ismételgetik. Dervis forgásokat hajtanak végre és ezáltal eksztatikus állapotba kerülnek. Megrészegülnek Isten kapcsán… Tudnunk kell róla, hogy Mohamed nagyon fegyelmezett ember volt, aki sokat meditált. Legendás alakja a szufiknak, Molla Naszruddin a török hodzsa, aki furfangjával mutat rá bölcsen az emberi butaságra. Az ő szelleme engem is megihletett, lásd Keresztes Attila könyve.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
hinduizmuszen mester