Bárki hozzáérhet, akár 575 celsius fokú tűzhez sérülés nélkül? – tűzön járás, parázsséta, tűztánc, tűzpróba 3/3. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

1. oldal, 2. oldal

Van, aki annak a számlájára írja a jelenséget, hogy pszichés állapotban elkezdünk jobban izzadni és ez hűti le a talpunkat. Ez igaz is. Hiszen a tenyéren és a talpon két-háromszor annyi verejtékmirigy található, mint amennyi átlagosan van a testünkben. De már 60 celsius fokon visszafordíthatatlan égési sérülést kéne elszenvednünk ezáltal is. A tűz általában 575 celsius fokos, a tűz belseje pedig 700 celsius fokos körülbelül. De van, ahol „csak” pár száz fokos a tűz.

Erre azzal szoktak érvelni, hogy biztos bekenik valamivel a lábukat azok, akik részt vesznek ezen a szertartáson, de ez nem hitelt érdemlő információ. Az is lehet, hogy a lábon lévő bőrréteg véd meg minket az megégéstől? Valóban vastag itt a szaruréteg, de ennek ugyanúgy el kéne égnie és ezt jellegzetes szag követné, ha valóban ez az eset állna fenn a tűzön járás alkalmával.

Érdekességképpen írom le azt, hogy ha a tűzön járás helyett az 500 celsius fokos parázs helyett, 60-70 celsius fokos vízben, vagy olajban kellene sétálnunk, akkor szinte biztosan borítékolható számunkra az égési sérülés. Ez annak tudható be, hogy a folyadék és a bőrfelület közötti hőátadás tényező kb. 10-20-szorosa a gázok és a bőrfelület esetében (a tűzön járáshoz képest). Magyarán intenzívebb a hőcsere és itt nincs párolgás, azaz hűtés, mely segítségül szolgálna.

 

A tűzpróba fizikai hatásainak vizsgálása orvosok által

Dr. Egely György és dr. Dús Magdolna nagyszerű dolgozata, kutatómunkája alapján ismeretes, hogy a görög Anastenasia szekta tagjait vizsgálta a genfi kanton kórház EEG-laboratóriuma a görög hadsereg segítségével a tűzön járás alkalmával.
A pulzus 80-120 között változott. Átlagosak voltak a vér, vizelet, elektrolitok is, tehát nem volt különösebb eltérés. A parázs a szélén 180 celsius fokos volt, középen pedig 450 celsius fok. Endorfincsillapító anyagot is befecskendeztek, mely meggátolja bennünk a természetes fájdalomcsillapítást. De eltérés így sem jelentkezett, mely azt bizonyítja, hogy nem a fájdalomküszöb növekedéséről van szó csupán.

 

Spontán tűzjárás?

Európában 1257-ben Kosti nevezetű észak-trákiai falúból származó írás szerint egyszer leégett egy templom. Mindenkit kimenekítettek, de mégis sírás hallatszott a templomból. A feljegyzések szerint a szent ikonok hallatták ki magukból ezt a hangot. Melyért néhány bátor jelentkező bement. Belesétálva a tűzbe. Senki nem égett meg, ám állítólag akik bemerészkedtek többé nem hatott rájuk a tűz ereje, és gyermekeik is örökölték ezt a képességet a legenda szerint. Lehet, hogy azért sikerült bemerészkedniük a tűzbe, mert nem azzal, hanem a mentéssel voltak elfoglalva, mely lekötötte figyelmüket? Érdekes továbbá, hogy Szaloniki környékén azóta is megünneplik május 21-én ezt a napot az Anasteranides szekta tagjai. Ekkortájt nem szabad húst enni és tartózkodni kell a szexualitástól is.
A zokni sem ég meg, ami a lábunkon van a tűzön járás alkalmával?

Basil Thompson (Scotland Yard egyik vezetője) a Fidzsi-szigeteken vett részt tűzsétán. A bennszülöttek lábán lévő bokaperec, mely szárított óriáspálmából készült meg sem perzselődött, pedig ez nagyon könnyen elég.

 

Mi a tanulság?

Talán az, hogy a korlátok csak bennünk vannak pszichésen sok esetben? A Kaukázusban állítólag mikor a gyerekeket órákig a falu egyik utcájában hagyták a felnőttek, amíg vásároltak, gyakran alkalmazták egy furcsa módszert. A pszichés korlátozás abban merült ki, hogy körberajzolták krétával a területet, ahol a gyerekek voltak. És ők elhitték, hogy onnan képtelenek kijönni.

Mint amikor tavasszal az istállóban a korlátok megszűnnek a lovak számára. A lovak mégis bent maradnak, mert megszokták, hogy korlátozva vannak, pedig már régen nincsenek…
Emellett sosem a módszeren van a hangsúly, hanem a bizalmon. Ha egy hiteles, megbízható ember adja ezt át, akkor még a kevésbé hatásosnak tűnő módszer is kedvünkre való lehet. Így megfelelő módon motivál a mentorunk, aki a túl parton van már ránk és elhisszük, hogy mi is képesek vagyunk elérni oda…
Hogyan szüntethetők meg a korlátok az elmében?

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tűzonjárássorozat