A szervezet védekező reakcióiról, gyulladásokról és a kórfolyamatokról általában

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

FIGYELEM! Tankönyvszagú, de hasznos elméletek.
Erről a témáról már sokat írtam: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész
Fontos, hogy legalább nagyon alap szinten tisztában legyünk testünkkel, mely egy csoda. De mivel ajándékba kaptuk talán sokszor nem becsüljük meg és természetesnek vesszük létezését, működését.

A szervezet védekező reakciói

Külön védekező rendszerünk van, mely segít ártalmatlanná tenni a szervezetbe jutott kórokozókat. Ez maga a RES (reticolo-endotheniálissystema), mely lehet normális (normergiás), csökkent (hypergiás), hiányzó (anergiás) és túlzott (hyperergiás).

Kórfolyamatok – betegségek kialakulása

Nemcsak önmagában az egészségestől való eltérésre kell koncentrálnunk, hanem figyelembe venni azt is, hogy pl. hol és hogyan támadja meg a testünket a kórokozó, melynek nemcsak rossz anyagi hátterünk, ellenálló képességünk mértéke, hanem könnyelműség, passzivitás vagy tudatlanság is teret adhat. De a tudatlanság most már nem lehet akadály, hiszen ezt a cikket olvassa a kedves olvasó.:)

Nagyon meghatározó az alkatunk is, illetve, hogy milyen tulajdonságokat örököltünk felmenőinktől. Ezen kívül a lezajlott betegségek is megváltoztathatják a hajlamot, sőt a betegségek kialakulásában a nem és az életkor is szerepet játszik. Léteznek öröklött és congenitalis (veleszületett) betegségek is.

A lappangási (incubatio) időszakban behatoltak a kórokozok, de még a tünetek nem jelentek meg. A bevezető szakaszban (prodroma) megjelenik pl. láz, fejfájás, de ez még nem az adott betegség tünete. Ebből azonban arra következtethetünk, hogy közeleg a betegség. A kifejlődési szakaszban (manifestatio) a betegség tünetei immár „szárba szökkennek” és ez alapján fel tudjuk ismerni az adott betegséget (diagnosis). A kimeneteli szakaszban vagy meggyógyulunk (sanatio), vagy meghal a testünk (mors, exitus letalis).

A funkcionalis defectus pedig működésbeli az organikus defectus szervi elváltozásra utal, hiszen maga a gyógyulás is lehet részleges vagy teljes. Ezért szokták az orvosok mondani, hogy a végelgyengülés, a természetes halál igen ritka. Magát a haldoklást agoniának nevezzük. De nem szabad elkeserednünk, mert rengeteg klassz megoldás van, mely segíthet a betegségünk feloszlatásában, akár alternatív kiegészítő lehetőségek, melyek teljes egységet alkotnak az orvostudománnyal karöltve:

Nem konvencionális, alternatív gyógymódok, allopátia, homeopátia, természetgyógyászati szakok

Ezen kívül pl. meditációk segítségével dolgozhatunk önmagunkon és azon, hogy ne kötődjünk túlságosan a testünkhöz, felfedezve a többi területeket is az életben.

Kórlefolyások

Fontos, hogy figyeljünk a testünk reakcióira, melyek információt rejtenek magukban. Természetesen sokszor segít pl. a fájdalomcsillapító, de el is fedheti a tünetet, és ekkor nehezebb a diagnózis felállítása. Ezt is számításba kell vennünk. A kórlefolyások a következőképpen határozhatóak meg:

– A heveny (acut) időszakot heves tünetek jellemzik, mely 1-2 naptól fél, vagy egy hónapig is eltarthat.
– A félheveny (subacut) időszak egy vagy másfél hónapig tart, és híján van az erőteljes tüneteknek.
– Az idült (chronicus) betegség évekig, évtizedekig is eltarthat, melyben változik az aktív és nyugalmi szakasz.

A fájdalmat tulajdonság alapján osztályozhatjuk, mint:

– a fájdalom jellege
– a fájdalom erőssége
– belső szervek fájdalmai
– a fájdalom kisugárzása

 

Gyulladások

A gyulladások (inflammatio) a leggyakoribb szöveti elváltozások. A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. Ilyenkor vér áramlik erre a területre és kipirul, vörös színű lesz ez a terület (rubor). A gyulladásos szövetek megduzzadnak (tumor), ekkor az erekből folyadék lép ki. Hő termelődik azáltal, hogy a sejtek anyagcseréje fokozódik, így meleg tapintású lesz ez a terület (calor). A feszülő szövet ingerli a fájdalomérző receptorokat és kialakul a fájdalom (dolor). Ezek az elváltozások ellehetetlenítik a fiziológiás működést (functiolaesa).

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
általános anatómia és az immunitásszövetek kóros elváltozásai