A léböjt kúra hatása receptekkel, kávés beöntéssel (dr. Gerson terápia, májtisztítás helyett) saját tapasztalatok 2/2. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), tisztítókúra

A cikk első része: 2/1. rész 

Epe, Májtisztítás helyett (3 féle májtisztítás)

Állítólag elég gyakori, hogy a fáradékonyságunk, enerváltságunk oka, hogy a májunkat sohasem tisztítjuk meg, mely akár idővel csak 10 %-on működik, mert csak ekkora felületen tud működésbe lendülni. Létezik a drasztikus olajos májtisztítás, amit fél nap alatt tudunk elvégezni. De választhatjuk a lassabban ható gyógyteákat is. Vagy a Gerson féle kávés beöntést. A betegeknek gyakrabban van szükség erre a beöntésre dr. Gerson szerint, én most az egészséges embereknek írom ezt a cikket, akik tisztítókúrára vágynak.
Általában az ódzkodik a beöntéstől, aki még nem próbálta és véleményt alkot, elképzelést sző arról, amit még nem is próbált ki. Idővel nagyon kellemes érzés, olyan mintha egy pohár vizet innánk. De óriási szolgálatot teszünk testünknek ezáltal, akár elkerülve a betegségeket, és több kilós évekig cipelt bélsár oldódik le, és a bélbolyhok is kimosódnak, amik el is halhatnak, mely felszívódásbeli problémákat okozhat. Nézzük, akkor a májtisztítást, melyet összeköthetünk a léböjttel, de böjtölésnél amúgy is javasolt a beöntés vízzel naponta, mert mérgek ürülnek a véráramba, amik a zsírból oldódnak ki, és ezt érdemes sok-sok tiszta vízzel és naponta beöntéssel elősegíteni a tisztítást.

A Gerson terápia lényege

A koffein és a palmitátok (a kávéban található kémiai összetevők) szinergikusan stimulálják és tisztítják a májat és a vért. Mi nem bio kávét használtunk. Úgy érdemes csinálni, hogy 1-2 L 42 °C (meleg) lehetőleg tisztított (vagy felforralt és visszahűtött) vízzel csinálunk beöntést, amit kb. 10 percig bent hagyunk és közben erőteljes csavaró, ugráló mozgásokat végzünk. Pár percenként jön az erős székelési inger kb. fél percig, ekkor hagyjuk abba a mozgást és tartsuk lent, hogy ne folyjon ki, mert ha tovább ugrálunk, akkor könnyen kifolyhat. Utána jöhet az 1 L-es kávébeöntés, amit 13-15 percig bent tartunk miközben fekve elhelyezkedünk.

Ezt naponta megismételhetjük, mondjuk 3-6 nap alatt, amíg tart a léböjt. Általában beöntést amúgy is böjtölési időszakban van értelme csinálni, de ne túl gyakran, mert tönkremegy a belünk. Évente 1-2-szer ajánlott. A kávés beöntés hatástalan, ha orvosságok, fájdalomcsillapítók, idegnyugtatókat szedünk közben. Jómagam a vizes beöntésnél (kávésnál nem) egy 1 m hosszú katéter csövet is használtam, melynek a vége lyukas. Úgy tanultam, hogy ezzel beljebb tudom juttatni a vizet, bár ebben nem vagyok biztos. Azt is mondták, hogy ezzel átmosom a bélbolyhokat. Kár, hogy az nem a vastagbélben, hanem a vékonybélben van. A vastagbél nem, de a vékonybél streril, úgyhogy már csak emiatt sem kellene megbabrálni… A beöntő készüléket patikában (irrigátor) tudunk vásárolni, és kb. 1 m magasba helyezzük el a falon, hogy elég legyen a víznyomás. A kávét így készítsük el: adunk 3 evőkanál őrölt Arabica biokávét 1 liter vízhez, melyet 3 percig főzzük és 15-20 percig állni és hűlni hagyjuk majd leszűrjük. 37-40 °C-osan jó lesz. Ezután 12-15 percig fekve benntartjuk a kávés beöntést, hogy a máj 3 percenkénti vérátömlesztéséből és az epe ürítéséből legalább 3-4-szer segítsük a tisztulást. Tehát először vizes beöntés akár 2 L-rel, utána jöhet a kávés beöntés 1 L-rel naponta a léböjt alatt, 3-6 napig, amíg tart a léböjt kúra.

 

A léböjt kúra menete receptekkel és saját tapasztalatokkal

A léböjt lényege, hogy csak zsiradék nélküli levesek levét, illetve gyógyteák és gyümölcs és zöldség levet fogyasztunk. De ennek van egy felvezető szakasza. Szép lassan hagyjuk el az egészségtelenebb dolgokat, nem drasztikusan, persze ez attól is függ, hogy ki hogyan táplálkozik alapból. Úgy szokták bevezetni a léböjtöt, hogy pár napig kevés főtt zöldséget és erjesztett tejtermékeket (joghurtot, kefirt, aludttej) fogyasztunk, vagy kizárólag nyers vagy főtt, párolt gyümölcsöt és zöldséget eszünk. Az átállás szakasza ne tartson, maximum egy hétig.

A bevezető szakasz után jön a léböjt és utána a visszaállás. A visszaállás alkalmával az első napon a leveket egészítsük ki almával, gyümölccsel vagy friss zöldségsalátával. A második napon ehetünk joghurtot, túrót. A harmadik napon ehetünk sült burgonyát, kását. Csak a negyedik naptól együk a szokásos étkeinket, de kicsit light-osabb formában pl. zsírban szegényebb módon.

Általában 3-7 napig szoktak léböjtöt tartani. És most írok a saját léböjtkúra tapasztalataimról:

1. nap: nyers zöldség és gyümölcs, gyógyteák, kevés barna rizs

2. nap: nyers zöldség és gyümölcs, gyógyteák

3. nap: léböjt (zöldséglé, gyümölcslé), gyógyteák + vizes 1 m-es katéter csővel beöntés 1-2 L vízzel kétszer egymás után

4. nap: léböjt (zöldséglé, gyümölcslé), gyógyteák – összesen 2,7 kg fogyás (hölgyeknél kb. a fele)

5. nap: léböjt (zöldséglé, gyümölcslé), gyógyteák + 1 m-es katéter csővel 2 L vizes és 1 L kávés beöntés cső nélkül egymás után– testsúly nem változik

6. nap: léböjt (zöldséglé, gyümölcslé), gyógyteák – 1 m-es katéter csővel 2 L vizes és 1 L kávés beöntés cső nélkül egymás után, összesen 4 kg fogyás

7. nap: léböjt (zöldséglé, gyümölcslé), gyógyteák, a nap felénél tervezem lassan a visszaállást: nyers vagy főzött gyümölcs és zöldség formájában

8. nap: a második napot követem, ez a terv, és lassan jöhet az intenzívebb sport is

9. nap: az első napot követem, ez a terv és lehet, hogy diéta gyanánt maradok egy darabig a light-osabb táplálkozásnál

Minden nap sétáltunk egy nagyot kb. 1-2 órát. Nem éreztem jobban a hideget, ahogy szoktam. Kb. 10 fok van és szokásos módon rövid ujjúban sétálok. Amit tapasztaltunk még, hogy a lepréselt zöldség levektől rosszul voltunk, így azt érdemes lassan adagolva elfogyasztani, de a főtt zöldségleves levével nem volt gond. Még az is jó, ha van egy társunk, aki segítségünkre áll, ha rosszul lennénk. Vagy tudunk kihez fordulni. Ha a test rosszul van, az ember azt hiszi beteg. És jöhetnek negatív gondolatok, amikkel ne azonosuljunk, mert semmi értelmük sincsen, csak az elme próbálja átvenni az irányítást, erről több száz cikket írtam már az oldalon, megoldásokat is felajánlva. Egyébként az egészséges fogyás heti 0,5-1 kg, és nyilván ez változó a böjtölés alkalmával.

Az első kávés beöntés nekem nagyon egyszerű volt, a bent tartása is, de másnap a második már kicsit nehezebb. Ezen kívül minden nap nyelvkaparót is használtunk, de lehet helyettesíteni jó minőségű, hidegen sajtolt olajrágással pl. olíva olajjal. Hozzávetőlegesen hetente 6.000 Ft-ból / fő (2014. nov.) ki lehet hozni a zöldségeket, gyümölcsöket, ezen kívül már csak gyógytea kell. Felsorolásszerűen, ami még eszembe jut leírom. A zöldséglébe tehetünk sót. Ja, és a zöldséglé elkészítésekor a rostot tegyük el, melyből a kúra után pl. vega fasírtot készíthetünk zabpehellyel összekeverve, vagy az édes gyümölcs rostjából süteményeket. Mi ittunk nagyon finom koktélokat is, ezeknek isteni ízük van, sokkal finomabb, mint egy üdítő és teljesen egészséges és nem méregdrága pl. alma, cékla, répa vagy körte zellerszárral keverve. Olyan, mint egy finom turmix.

Ha a kávé beöntés hatására magnézium és niacin hiány lép fel

A kávés beöntés okozhat magnézium és niacin (B3 vitamin) hiányt, ezért szoktak niacin kapszulát beszedni, mi nem szettünk be. Ez inkább csak saját tapasztalat, így nem biztos, hogy pontos infó, de nekünk megoldás volt, akkor hirtelen. Ez alapján, ha fémes, savas érzetünk van és szédülés, ájulás kísérheti enyhe izomgörcsökkel tarkítva, akkor amarántot (ebben magnézium és B3 vitamin is van), mazsolát, almát, termelői méz (lásd magnézium, ásványi anyagok), máriatövis és olívaolaj, zöldséglé ehetünk. A máriatövis nagyon jó a májra. És utána véget vethetünk a léböjtnek, lassan visszaállhatunk. Inkább legyen rövidebb, minthogy feladjuk és többet ne csináljuk…

B3 vitamin egyébként ebben van: halban, zöldségfélékben, barna kenyérben, korpában, avokádó, füge, szilva, teljes kiörlésű gabonaipari termékekben, növényi fehérjékben, tojásban, sovány húsokban (pl. csirke, pulyka), olajos magvakban, sörélesztőben, száraz hüvelyesekben, sörben, burgonyában, tejben és tejtermékekben. Esetleg érdemes ezekből (nyilván nem húsra, halra gondolok a léböjt alkalmával) ledarálva fogyasztanunk a kávés beöntés előtt egy órával, hogy pótoljuk a niacint.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
léböjt kúraáltalános anatómia és az immunitás