A kinti fény befolyásolja hangulatunkat, Nem az alkoholtól csípünk be, a haj nem szürkül meg idővel 2/1.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat


Forrás: Harvard Egyetem, Orvosi Kar: dr. Steven Lockley és Tulane Orvosi Egyetem (New Orleans): dr. David Blask, és dr. Clyde E. Keeler és dr. Ignacio Provencio, dr. Mark D. Rollag, Origó

 

A hihetetlen természet, mely felülmúlja a tudományt – új megdöbbentő megközelítésre bukkantak a kutatók. Hiszem azt, ha megkérdőjelezünk mindent, akkor nyitottá válunk és felfedezzük, hogy egy csodálatos, megmagyarázhatatlan világban élünk. Többé nem hiszünk azokban az elméletekben, amit tanultunk (melyek sok esetben csak szavak halmaza), hanem új kalandra adjuk a fejünket és mi magunk fedezzük fel a valóságot.

 

Érdekes tudomány – tévhitek, hírek érdekességek

 

A testi halál után nem nő tovább a haj és a köröm

Csupán optikai csalódás következménye, hogy a halál után nő a köröm. A szem be tud csapni minket. Programjaimon, mely mindig gyakorlatra épül (az elmélet tesztelése végett) néhány különleges ábra és egyéb módszerrel be szoktam bizonyítani, hogy nem szabad hinnünk még a tulajdon szemünknek sem. Ráadásul az érzékszervek után az elme is a saját hiedelmeink, meggyőződésünk, múltbeli tapasztalataink szemüvegén keresztül „csalja” a látszatot.
A bőr a halál beállta után összemegy a folyadékveszteség miatt, emiatt az ujjhegy és a köröm közötti távolság nagyobb lesz. Hasonló folyamat okozza azt a látszatot is, mely szerint a halál után tovább növekszik a férfiak szakálla. De valójában a bőr már nem olyan rugalmas, emiatt a szakáll lejjebb ereszkedik. A haj hossza pedig semmilyen módon nem változik meg.

 

Nem az alkoholtól csípünk be

A beszédet, a hangulatot és memóriát befolyásolja az alkohol. És amikor az alkohol bejut a szervezetbe kémiai reakciók valóságos zuhatagát indítja el. Az egyik ilyen reakció a zsírsav összetevők kapcsán hozza létre számunkra azt az érzést, mintha be lennénk rúgva. A zsírsavak lerakódnak tehát az idegsejtek felszínén, így felborul a kémiai reakció. Most gondolhatja a kedves olvasó, hogy rendben van, de ettől még részegnek fogja magát érezni, ha megiszik néhány pohár finom bort, igaz? Mindenesetre érdekes megfigyelésre juthatunk, ha tudatunk változását mindeközben megfigyeljük. Akár módosult tudatállapotba is kerülhetünk, mely új perspektívát tartogat számunkra. Mintha egy új országba csöppentünk volna. A tudat szintjeiről itt írtam: Hozzávetőlegesen 10 %-ban használjuk ki agyunkat a probléma megoldás és boldogság elérése kapcsán.

Illetve az agyunkról írt cikk végén is beszélek a tudatról: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy?

A haj nem szürkül meg idővel

Amikor az ember idősödik, a hajszín nem váltakozik, hanem egyből fehér lesz. Mi okozza azt, hogy mégis szürkének tűnik?
A hajgyökerekben és a fejbőr felületén található melanocitának nevezett pigmentsejtekből keletkezik a hajszín. Ezek beburkolják a hajszálat, majd belemélyednek. A melanociták idővel elveszítik hatásukat, emiatt a haj elveszíti a színét és ezután megőszül. És azért tűnik először szürkének, majd később fehérnek a hajunk, mert a fehér hajszálak száma lassan növekszik, és ezért a hajkorona egésze szürkének látszik.

A cikk itt folytatódik tovább: Tévhitek, hírek, érdekességek, érdekes tudomány

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
emberi agyszem