A keleti gyógyászat különleges, mellékhatások nélküli megoldásai: emésztőrendszeri megbetegedések

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Ismét leírom először a nyugati medicinában megtalálható indikációkat és terápiát és utána érdekesség képen kifejtem, hogy a keleti medicina miként kezeli, orvosolja ezeket az állapotokat, természetes, mellékhatások nélkül. Itt az okokra és nem csupán a tünetkezelésre helyezzük a hangsúlyt, de ettől függetlenül minden esetben forduljunk megfelelő szakorvoshoz.

A nyugati medicina általános megközelítése

Alkoholos májbetegség

50 %-ban túlzott alkohol fogyasztás okozza, vagy helytelen táplálkozás pl. erjedés (gyümölcs és zöldség együttes fogyasztása). 3 stádiuma van:
– tiszta zsírmáj (steatosis hepatis), visszafordítható, megnagyobbodott máj a hasi ultrahangon látható és a laboron emelkedett lehet: GOT, GPT, GGT szint.
– gyulladásos jelekkel rendelkező zsírmáj (alkoholos steatohepatitis): kialakulhat májelégtelenség, mely halálos lehet, sárgaság (icterus), májmegnagyobbodás, étvágytalanság, hányinger-hányás, jobb bordaív alatti fájdalom
– májzsugor (májcirrózis, cirrhosis hepatis): visszafordíthatatlan szöveti károsodással jár, pókjegy (póknaevus) pirosas, pókszerű, hálózatos értágulat, a tenyerek és a talpak vöröses színeződése, a bőr elvékonyodása, viszketése, fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság, fogyás, hasvíz, életveszélyes repedés kialakulása a nyelőcsőben elhelyezkedő vénatágulatok miatt
Terápia: vízhajtók, vitaminok, az alkoholizálás abbahagyása

Reflux (gastroesophagealis reflux, GERD)

A gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát és kialakul a gyomorégés, mely ritkán egészséges embereknél is jelentkezhet. A nyál egyébként semlegesíti a savas kémhatást.
Szövődmény: rák, nyelőcsőszűkület
Az izomgyűrű záróizma elégtelenül működik, így a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe (regurgitáció).

Vastagbélrák, végbélrák

Epekövesség (víz, koleszterin, bilirubin kövek)

Diagnózis: hasi ultrahangon észlelhető, 75 %-a panaszmentes
Tünet: epegörcs (jobb vállba, hátba kisugározhat), felhasi teltségérzés, hányinger, hányás, böfögés, puffadás
Kiváltója: magas vérzsír, cukorbetegség, Chron betegség, májcirrhosis (májzsugor), epesav-visszaszívódási problémák, várandóság és szoptatás időszaka, elhízás, drasztikus fogyókúra, vegetáriánusoknál is előfordulhat, mert az epe nincs meghajtva
Terápia: görcsoldók, fájdalomcsillapító, epekőzúzás, napos koplalás, zsír és fűszeres ételek diétája, laparoscopos epehólyag-eltávolítás (teljes epehólyagot eltávolítják)

Irritáblis bél szindróma (IBS)

Tünet (általában krónikus jelleggel jelentkeznek): puffadás, szelesség, gyakori hasmenés, székrekedéssel váltakozhat, időnként nyákos széklet
Oka: a háttérben álló okok még nem tisztázottak.
Terápia: étrendi, életviteli és stresszkezelési módszerekkel uralható

Chron betegség (ileitis terminalis, vékonybélgyulladás)

Párhuzamosan több helyen kialakuló, a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, életveszélyes betegsége. Gyógyítása nemigen ismeretes, de panaszmentes (remisszió) kezelése működik a nyugati orvostudományban. Olykor hirtelen, olykor pedig lassan alakul ki.
Tünetek: hasi fájdalom és görcsölés, fekélyek, hasmenés, véres széklet, fogyás és csökkent étvágy, tályogok és fisztulák kialakulása, láz, fáradtság, epeúti betegség, májgyulladás, arthritisz (köszvény, ízületi gyulladás), bőrbetegség, szemgyulladás
Nem tudni pontosan, hogy mi váltja ki ezt a fajta betegséget, valószínűleg öröklődik és bakteriális fertőzés is okozhatja, melynek következtében károsodik az emésztőrendszer.

Gyomorfekély (ulcus ventriculi)

A gyomor nyálkahártyája megszakadása, melyet nagyrészt baktériumok, dohányzás, esetleg szteroid tartalmú gyógyszerek mellékhatásai okozhatnak, melyeket asztmára, allergiára, autoimmunbetegségekre, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szedünk be. A gyomorfekély tünete: égő, tompa fájdalom a gyomorszáj (cardia) környékén, ha a hátba is kisugárzik, akkor a hasnyálmirigy is mélyen érintett lehet, mely az étkezés után általában megszűnik, majd fokozatosan újra megjelenik (éhségfájdalom).

Nyombélfekély

A gyomorszáj tájéki fájdalom nyombélfekélyre is utalhat, mely étkezés után 2-3 órával jelentkezik (a gyomorból beáramló sav, marja a fekélyt). Ha gerincoszlop irányába terjed a fájdalom, az azt jelentheti, hogy a hasnyálmirigybe átfúródott a nyombélfekély. A röntgent gyomortükrözés egészíti ki, mert nem mindig látható a gyomorszűkület a felvételen.

 

A keleti medicina mellékhatások nélküli, természetes megoldásai

Az emésztőrendszeri betegségek lelki okai: a pszichoszomatikában az emésztőrendszeri betegségekről általánosan elmondható, hogy az emésztőszervek jelentik a világ elfogadását, beengedését, „megemésztését”. Nyilván érnek minket külső zavarok, atrocitások olykor-olykor, de ezeket kell megtanulnunk megfelelő módon kezelni és külön választani: külső benyomások feldolgozása, megkülönböztetése, megemészthetetlen dolgok kiválasztása. Nyitottan kell ezeket fogadnunk. A megkülönböztetés (lásd, hinduizmus, buddhi felelős érte, mint az elme része) képessége a keleti pszichológiában kulcs fontosságú az önismereti fejlődéshez.

A Chron betegség esetén a vékonybél az egyensúly, kiegyenlítés és analízis nimbusza. Az alattomos konfliktus a vékonybél tartalékokat hasznosító területen, tudattalanul kerülőutat tesz, és az az érzésünk van, hogy nem értékelnek minket. A beengedés ajtaját szűkebbre szabva a tartalékaink felhalmozása, új utak keresése a cél, illetve üzenete ennek a betegségnek.

A kínai gyógyászat segítségével először diagnózis készül és utána teljesen más paradigma alapján megszületik a terápia (akupunktúra, moxa, köpöly). Ezen kívül akár pár perc alatt elsajátíthatjuk az akupunktúrás pontok ujjal történő nyomkodását, masszírozását (akupresszúra). A testen több, mint 400 akupresszúrás pont van, de egy-egy pont lokalizálása viszonylag könnyen megtanulható. A gyomor összefügg a léppel a kínai gyógyászatban. A léphez a töprengés, aggódás és az édes íz tartozik és az ajkak állapota is információt hordoz, így az ehhez való viszonyunk is árulkodó lehet. Nyelv és pulzusdiagnózis pl. segíthet abban, hogy felmérjük az egyes szervek állapotát (strukturális, funkcionális), hogy teljes képet kapjunk a szerveink állapotáról. Ha túl sok energia van egy adott szervben azt az akupresszúra, vagy akupunktúra is kiegyenlítheti, ha pedig túl kevés az energia, azt akár gyógyteával is be tudjuk vinni a szervezetünkbe. Nagyon komplex tudománynak tartom ezt a fajta eljárást és régóta tanulmányozom annak hatásmechanizmusait.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
daganatos megbetegedésekendokrin, hormon, betegségek