A keleti gyógyászat különleges megoldásai: megfázás, tüdő, torok és mandulagyulladás, TBC, influenza

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Először a nyugati medicina szemszögéből, majd a keleti gyógyászat mellékhatások nélküli megközelítésén keresztül írom le a fenti betegségeket. Minden esetben forduljunk szakorvoshoz.

Megfázás és influenza

A náthának és influenzának sok azonos tünete van: orrdugulás, orrfújás. Ám a nátha sokszor fizikai és szellemi kimerülés okozza vagy hideg levegő. Az influenzát nedves, párás, fagyponthoz közeli hőmérséklet okozza a szakemberek szerint. Természetesen mindkettőnél szerepet játszhat a vírusos fertőzés. A nátha további tünetei: hőemelkedés, fejfájás, torokfájás, torokkaparás, tüsszentés. Az influenza tünete: fejfájás, egész testre kiterjedő fájdalom, reszketés, száraz köhögés, magas láz, később orrfolyás, torokfájás, gyengeség. Sok folyadékra és pihenésre van szükség. A nátha szövődményei: középfülgyulladás, torokgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás. Az influenza leggyakoribb szövődménye pedig a tüdőgyulladás.

Tüdőgyulladás (pneumónia)

Ha gyengébb az immunrendszer, általában enyhébb tünetek jelentkeznek. Sokszor nehéz idejében felismerni, mert köhögéssel, levertséggel, lázzal is kezdődhet a tüdőgyulladás. Időseknél, gyerekeknél lehet végzetes, így nem játék. Bakteriális, vagy vírusos eredetű betegség, ritkábban irritáló füst, gáz, allergiát okozó gomba, por stb. is kiválthatja. Ha hirtelen kezdődik, akkor hidegrázás, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalom, láz, izzadás, sárgás-zöldes köpet, köhögés ütheti fel a fejét, idővel mellkasi fájdalom, fulladás, zavartság jelentkezik. Különféle betegségek után pl. influenza is kialakulhat folytatólagosan. Általában antibiotikummal kezelik (nem túl szerencsés 5 éven belül több antibiotikum kúrát csinálni), bár egyes törzsei a tüdőgyulladásnak lehetnek ellenállók (rezisztensek). Sajnos komoly szövődménye lehet a lábon kihordott tüdőgyulladásnak, így komolyan kell venni ezt a betegséget. Ha 1-2 héten belül súlyosbodik, akkor szakorvoshoz kell fordulnunk.

 

Torokgyulladás (pharyngitis)

A felső légúti megbetegedés kategóriájába tartozik a garatnyálkahártya eredetű gyulladás, mely forró teával, akár fokhagymás mézzel, gargalizálással, borsóval megszórt citrommal, ecetes vízzel stb. pár nap alatt orvosolható a jobbik esetben. Fertőző tárgyak közvetítésével és cseppfertőzéssel jutnak a garatba.

 

Mandulagyulladás (tonsillitis)

A torokmandula gyulladásos állapota, sokszor a torokgyulladás kísérőjeként jelentkezik általában a hideg hónapokban. Fertőző tárgyak közvetítésével és cseppfertőzéssel jutnak a garatba, ugyanúgy, mint a torokgyulladás. Az orrgaratmandula gyulladás tüneteivel megegyezik a torokmandula gyulladás, mert általában azzal párhuzamosan jelenik meg: hideg rázás, magas láz, garat fájdalom a fülbe is sugározhat, fájdalmas nyelés, környéki nyirokcsomók fájdalmasak, megduzzadnak.

 

Tuberkulózis (TBC)

Cseppfertőzéssel (köhögéssel) terjed a tbc és fogyással, izzadással, köhögéssel és köpetürítéssel, hőemelkedéssel, nehézlégzéssel, mellkasi fájdalommal, étvágytalansággal, fáradékonysággal jár. Röntgenfelvétellel, szövettani vizsgálattal (biopszia), bőrpróba lehet diagnosztizálni. A tüdőgumókor sokszor, sokáig tünetmentes ezért szokták hangsúlyozni a szűrővizsgálat fontosságát. Nemcsak a tüdőt, a bőrt, a csontokat, húgy- és ivarszerveket, gyomrot és bélrendszert is megbetegítheti a tbc. Intenzív és stabilizációs fázisú gyógyszeres kezeléssel gyógyítják. Megelőzésként a nyugati medicinában a megfelelő higiéniai körülmények és táplálkozás, életmód a meghatározó, illetve a védőoltás.

 

A keleti gyógyászat, mellékhatásoktól mentes megoldásai

A kínai gyógyászatban a tüdő (ellenőrzés, szabályozás) a vastagbéllel (változás, átalakulás) együtt egy egységet képez és problémáját a bőr, illetve testszőrzet elváltozása jelzi, mely összefügg a szaglással. A bánatot, szomorúságot kapcsoljuk hozzá és a síró, siránkozó hangmegnyilvánulásokat. Ha a csípős ízt túlságosan, vagy egyáltalán nem kívánjuk az is a tüdővel kapcsolatos problémákra utalhat.

A fáradtság, erőtlen hang, rövid légzés, orrüregi problémák, gyakori megfázás tünetei tartoznak még ide többek között. A kínai medicina először diagnózist készít, de vannak akupunktúrás pontok, melyek nemcsak tűvel, hanem akár ujjbeggyel is stimulálhatóak (akupresszúra). Ilyen fogásokat, melyek a tüneteket meg is szüntethetik pár perc alatt el lehet sajátítani. Nagyon érdekes tudomány, mely tanulmányozása kedves tevékenységeim közé tartozik. Az is előfordulhat, hogy egyes szervek túl, vagy alul működése hat negatívan a tüdőre. Olyan ez, mintha fogaskerekek lennének és azok működése kihat egymásra (lásd, holisztikus és nem csak tünetkezelő szemléletmód).

Fontos még megemlíteni, hogy a tünetek kezelése kapcsán is sok-sok hatékony megoldást találhatunk a keleti gyógyászatban. A tbc-re pl. kiegészítésként javasolt a helioterápia, de a fenti problémákra szintén nagyon sok mellékhatás nélküli megoldás létezik a természetgyógyászatban.

 

Megfázás, meghűlés lelki üzenete

A pszichoszomatikában az orr a büszkeség, hatalom, szexualitás, míg a nyak a kapcsolat, bekebelezés, kommunikáció nimbusza. A tüdőhöz sorolhatjuk a szabadságot, kapcsolatot, kommunikációt. A meghűlés esetében hidegen hagy minket az egyes élethelyzet és szükség lenne valamire, ami felmelegít bennünket. Elegünk van, torkig vagyunk bizonyos dolgokkal. Pihenésre, kivonulásra, elvonulásra van szükségünk, mert az is lehet, hogy túlhajtottuk magunkat. A megfázás abban is segít, hogy távol tudjuk tartani magunktól az embereket. Fontos a megoldás szempontjából, hogy tisztázzuk magunkban a problémát.

 

A tuberkulózis lelki háttere

Szintén a tüdőhöz sorolhatjuk a szabadságot, kapcsolatot, kommunikációt. Leállítjuk a kommunikációt, és „csendben eltűnünk”, hiszen megbúvó konfliktusról van szó, melyet kevés tünet követ ebben a feltételezésben. A fogyásnak köszönhetően el akarjuk magunkat fogyasztani… Csökkentenünk kell a lelki-szellemi védekezést és a kommunikáció megélésén van a hangsúly. Tudatosítsuk, hogy szeretünk megszökni a kommunikáció elől.

 

A tüdőgyulladás lelki üzenete

Szintén a tüdőhöz sorolhatjuk a szabadságot, kapcsolatot, kommunikációt. A nyitottság, kapcsolattartás és elzárkózás között komoly konfliktus bontakozhat ki. Engedjük meg, hogy megérintsen minket a kommunikáció és menjünk bele tudatosan a csatákba, így megtanulva meghúzni a határokat. Ledöntve a kommunikációs gátakat feloldható ez a fajta probléma.

 

A torokfájás lelki háttere

A torok a kapcsolat, kommunikáció és bekebelezés nimbusza a pszichoszomatikában. Az egyik nagyon fontos életfontosságú „testi kapunkért” folyó küzdelemmel függ össze ez a tünet. Akkor szokott kialakulni, amikor nem akarunk már mindent lenyelni, elfogadni. Ilyenkor általában túl sok mindent nyeltünk már le. Meg kell védenünk a bensőnkbe vezető utat és vannak dolgok, amiket meg kell tagadnunk. Fontos, hogy hangosan kimondjuk, akár kritizáló véleményünket.

 

A mandulagyulladás lelki üzenete

A torok a kapcsolat, kommunikáció és beilleszkedés szimbóluma a pszichoszomatikában. Ez a tünet agresszív harcra utal a testi világ bejáratánál, ez a test szűk kapuja. Megpróbáljuk lezárni magunkat a külső benyomások ellen. Fontos, hogy kifejezzük az agressziónkat, szembeszállva, de ha elegünk van a torzsalkodásból, akkor zárkózzunk be, megtanulva nemet mondani.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
fül-orr-gégészeti prblémákmozgásszervi betegségek