A hipnózis, mint spirituális bűntény? – hipnotizőr, hipnózis terápia, hipnózis oktatás, hipnózis tanfolyam

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

A hipnózis terápia hátránya – hipnózis, hipnotizőr

Jogananda a híres jógamester mondta egyszer, hogy a hipnózis tulajdonképpen spirituális bűntény – hipnózis, a hipnotizőr, hipnózis terápia, hipnózis oktatás, hipnózis tanfolyam. De azért én nem törnék pálcát a hipnózis felett, hiszen biztos sok embernek a segítségére volt a hipnotizőrök tudása.

 

Kriyananda szerint hipnózis alatt az ember rávehető, hogy hagyja abba dohányzást, vagy, hogy legyőzzön valamilyen irracionális félelmet, de még ez alatt a látszólag kívánatos befolyás alatt is növekszik a befolyásolhatósága, ami azzal az eredménnyel jár, hogy csökken a későbbi káros hatásokkal szembeni ellenállása (forrás, Swami Kriyananda, A Rádzsa-jóga, 226. oldal). Így a birka effektusnak köszönhetően (lásd konformitással kapcsolatos kísérletek a pszichológiában) elképzelhető, hogy mások hatására olyan dolgokat hajtunk végre, amit később megbánunk.

 

Mert ilyenkor hagyjuk magunkat hipnotizálni a tömeg által. Összeadódik az erő. Nyilván maga a környezet is befolyásol minket. És maga a tudattalan elme, ha másoknak van kiszolgáltatva, akár kollektív erőnek az nagyon veszélyes lehet. Hiszen az ember így is elég tudatlan, jobb, ha inkább a tudattalan feltérképezését tűzzük ki célul, melyet saját magunk hajtunk végre. Így nem vagyunk másnak kiszolgáltatva.

A hipnózis oktatás, hipnózis tanfolyam másik, egyéni formája

Használjunk meditációkat, melyek módosult tudatállapotban segítenek kibontakozni. Ez is egyfajta hipnózis, csak itt tudatosítjuk a dolgokat és nem ültetünk el semmit sem a tudattalanunkban. Így képesek vagyunk tanulni hibáinkból és ez nem tünetkezelés csupán. És emellett megerősítések is a rendelkezésünkre állnak. Pozitív mondatokra gondolok, amikkel a tudatos és tudattalan énünkre egyaránt tudunk hatni. Ha negatív megerősítésekkel létrehoztunk valamit, aminek búcsút akarunk inteni, akkor miért ne használhatjuk a bot másik végét, a pozitív megerősítéseket? Mint mikor a szálkát is egy másik szálkával veszünk ki a lábunkból. Így inspirálhatjuk a tudattalanunkat. A tudattalanról, tudatfelettiről és a különféle szintekről már írtam cikket:

Hozzávetőlegesen 10 %-ban használjuk ki a lehetőségeinket a problémák megoldása és a boldogság elérése kapcsán (konkrét módszer a cikkben, mely segít megnövelni ezt az arányt) – kollektív, kozmikus tudattalan, tudatalatti fogalma, használata, befolyásolása, átprogramozása, kozmikus tudatfeletti, tudatelőttes

 

Ha nem a különféle dolgokban keressük istent, hanem a tudatosság mértékében, akkor bárhol találkozhatunk vele. Ezt pedig meditációval fejleszthetjük. Továbbá a tudattalanunkra azzal is tudunk hatni, ha éjszaka pozitív állításokat hallgatunk. Illetve el kell sajátítanunk azt az attitűdöt, hogy pozitív dolgokkal töltsük fel elménket ez a kiteljesedett állapot ugyanis közelebb áll a tudatossághoz, mint a negatív, beszűkült gondolatok és érzelmek. Így mi oldjuk meg a saját problémánkat tanulva belőle, hiszen a mi leckénket nekünk kell megoldanunk, igaz?

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
félelem nélkülönbizalomhiány