A helytelen sport sérvet okozhat – ajánlott, helyes étkezési szokások, fogyókúra, hasra, fenékre

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Hasonló dologról már írtam:

Törekedjünk mindenben az egyensúlyra és használjuk a józan paraszti eszünket, a zsenialitás azt mondta valaki, hogy nem más, mint józan paraszti ész ünneplőben. Nem akarok semmit reklámozni, eladni, drága dolgokat szép marketinggel és levegővel, csak leírni tapasztalataimat, illetve amiket másoktól is tanultam, mert az a jó, ha a tudás áramlik, mert az mindenkié. Természetesen mindenki saját felelősségre tudja alkalmazni az általam leírtakat, amik csupán egyfajta véleménynek minősülnek, tehát nem az abszolút igazságról van szó. Minden esetben forduljunk szakemberhez, mert árthatunk is magunknak! – helyes étkezési szokások, helyes étkezési fogyókúra, fogyókúra hasra, fenékre

Helyes étkezési és fogyókúra szokások

Igyunk valamennyit étkezés előtt, vagy együnk levest. Így kevesebbet fogunk enni, mert telítődik a gyomor. Étel után is ihatunk. Nem gondolom, hogy ez túlságosan felhígítja a gyomornedvet, ami emiatt nagyobb energia segítségével emészt… A joghurt pedig segíti az emésztést étkezés után. Ez amolyan indiai szokás. És almát is ehetünk étkezés előtt vagy után. Gyümölcsöt érdemes étkezés előtt enni. Butaság, hogy az képes megerjedni sok gyümölccsel együtt, mert nem marad napokig a testben, akkor hogyan erjedne?

A gyümölcs kb. fél óra alatt (mennyiségtől függően) megemésztődik. És a hüvelyesek is felfújnak, nem kell ebből problémát csinálni. Reggel jó a gyümölcs, este meg a zöldség. De hús és nehéz étel után főleg nem jó gyümölcsöt enni. De én vegetáriánus vagyok. A test emésztésnél azt részesíti előnyben, amit könnyű megemészteni. Ezen kívül jól, pépesre rágjuk meg a falatokat és ne töltsük tele a gyomrunkat, mert úgy nehezebben emészti meg a testünk az ételt. Gondoljunk egy betonkeverőre, amit, ha telepakolunk, nem fog összekeveredni az étel, mert nem lesz elég üres hely a számára.

A fogyókúra egyik leghatásosabb formája, ha hosszú távon gondolkodunk, ha beszélünk dietetikussal és kiszámoljuk, hogy naponta mennyit ehetünk. Ugyanis a test felhasznál valamennyi kalóriát és, ha azt pótoljuk és mellette sportolunk, akkor a sportban elégetett kalória már fogyásnak számít. Ne a kilókat nézzük, hanem a testalkatunkat, mert az izmok több súlyt képeznek… Emellett érdemes megmérnünk a testünk zsírtartalmát (lásd testzsírtartalom) is. Lassan, természetesen fogyjunk le, mert a gyors, drasztikus átrendeződés nem egészséges és általában ugyanilyen visszarendeződés szokta követni.

Fogyókúra hasra és fenékre, illetve komplex program

Felesleg férfiaknál általában a hason, míg nőknél a fenéken jelentkezik. De ahogyan mindenhova lerakodik a felesleg ezen kívül, ugyanúgy egész testünket megmozgatva tudjuk eltüntetni azt. De azért, ha a hason vagy fenéken több felesleg van, akkor annak tornáztatása, felmelegítése még jobban elősegíti azt, ha kiegészítve használjuk a komplex edzéstervünkbe beépítve. Ráadásul, ha erős a hasizom, akkor nem tud túl nagy has keletkezni, mert megfogja azt az izomzat. És óriási tévhit, hogy az elhízott emberek lazák, csupán mivel nincs izomzatuk, ami megfogja a mozdulatot, így lazának tűnnek. Tehát a nyújtás lazít, az izom megköt. Egyensúlyra kell törekednünk. Ha valaki túlságosan fellazítja a testét és úgy megy el futni, akkor az nem tesz jót a lábának!

Javaslom a futást (előtte nyújtsunk, melegítsünk be) és a biciklizést, ami a feneket is megedzi. Női probléma szokott lenni, mikor a két comb belső része összeér, kidörzsölődik pl. egy séta alkalmával, erre szintén jó a futás és biciklizés. És ezen kívül edzünk hasra, ha ott van a felesleg, illetve figyeljünk a táplálkozásunkra.

A futásról és helyes légzésről itt írtam:

A helyes futás légzésről, sportról. És magas vérnyomás csökkentése azonnal házilag és a természetes megoldás alacsony vérnyomás ellen

A felülés sérvet okozhat

A helytelen felülés a horpaszizomzatot megterheli, ami sérvet idézhet elő. Így a legjobb, ha hanyatt fekszünk és behajlítjuk a lábunkat és kinyújtott karunk kézfejét a térdig, illetve azon túl toljuk oda-vissza. Azaz a hasprést alkalmazzuk a hasizom fejlesztésére. De törekedjünk rá, hogy a hasunkkal tornázzunk és ne a testünk felső részével.

Ezen kívül jó még az is, hogy ugyanezt a pózt vesszük fel, majd tarkóra tesszük a kezünket és felülünk hasból és könyökünkkel megérintjük átlósan a lábunkat (térdet). De ne előtte mozogjunk “átlósan”, mert az nyírómozgás (azaz terhelés alatti nem természetes mozgás) hoz létre, hanem miután felültünk, akkor mozogjunk átlósan és érintsük meg a térdünket. Tehát a felüléskor a végén „átlózzunk”.

Másik gyakorlat: hanyattfekvés, fenék alatt a kéz, hajlított lábbal picit felemeljük a lábat, majd vissza. Ez azért stimulálja a horpaszizmot, szóval óvatosan.

Ez is jó gyakorlat, mely oldalunkra hat: oldalsó páros lábbal emelést hajtunk végre a földön. Ez azért stimulálja a horpaszizmot, szóval óvatosan.

Ugyanígy jó gyakorlat, mikor, immár állásban oldalt nekitámaszkodunk a falnak vagy egy stabil szekrénynek oldalt eldőlve kissé kezünkkel megfogva a stabil pontot. Majd leengedjük magunkat majd vissza. Ez szintén stimulálja a horpaszizmot, szóval óvatosan.

Ezen kívül álló helyzetben partvis nyelet fogva oldalra oda-vissza hajlunk a föld irányába. Ez azért stimulálja a horpaszizmot, szóval óvatosan. A csípő marad, ne mozgassuk közben.

Szintén jó gyakorlat ugyanez csak csavarással. Ez azért stimulálja a horpaszizmot, szóval óvatosan. Csípő marad, nem mozog!

Sportoljunk minimum 4-5-ször hetente

A sport megújítja testünket és stressz oldó hatása is köztudott. A testnek szüksége van rá, mert megújul általa, amit önmagától nem tud elvégezni, mert ez nem olyan, mint a vérkeringés…
Ha állhatatosan 1-2 hétig rendszeresen sportolunk, akkor megszokjuk azt és egyre könnyebb lesz. És kialakul az új szokásunk, mely jó hatással van lesz ránk.

Azonban a szakemberek szerint minimum 45 perccel kezdődik a valódi edzés. Másfél óra elég, több az káros lehet. Gondoljunk az egyensúlyra. Ha 5 percet tornázunk melegítsünk azért be előtte, bár ez a torna sokat nem ér. Futásnál, ha pl. naponta rendszeresen futunk fél órát, a test megszokja és nem 30-40 perc után kezdődik a zsírégetés, hanem 10 perc után. Ha folyamatosan edzünk, nap mint nap. A különféle sportok más-más módon szabadítanak fel energiát a testünkből. Pl. a súlyemeléshez nyilván erősödik az izom, de a futás az más tészta. Nem minden izomláznak van köze a tejsavhoz, ez tévhit. Van, hogy az izom szakad, és így fejlődik és nem minden esetben érdemes utána tornázni. A kérdés, hogy a test honnan szabadítja fel az energiát zsírrétegből, vagy azt az izomból…

Az izmok fajtáiról és az edzésről már írtam bővebben itt:

A testünk megmutatja hogyan használjuk elménket. Egy hiteles harcművész, csontkovács, akitől sokat tanulhatunk testünk működése kapcsán– edzésterv, testépítés, izomfajták, ízületi betegségek

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
meditációvitamin