A helytelen izomnövelés szívinfarktust, sérvet okozhat – otthoni súlyemelés könnyű kivitelezése

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

A helytelen izomnövelés végzetes mellékhatása

Ha valaki a sport alatt azt érti, hogy csak lejár a kondi terembe „gyúrni”, az az életével játszik. Miért is? Mert ilyenkor, ha nem kardiózunk, csak izomnövelést hajtunk végre, akkor a szív, a tüdő nem készül fel a nagyobb terhelésre, ami végzetes lehet. Ilyenkor az illető kocog pár percet és rögtön elkezd lihegni. Aztán jöhet a szívinfarktus. Ez veszélyesebb, mint az elhízás, mert ha valaki el van hízva, az csak zsír, de ha izma van (fehérje), az „enni is kér”. És ilyenkor jelentkezhet az érszűkület, infarktus. Nem bírja a szíve a nagy izomtömeget fenntartani. Tehát ez veszélyesebb, mint az elhízás, mert a zsír raktár, „nem kér enni.” Érdemes egyik nap súlyzózni, kondizni és a második nap pedig kardiózni (futás, biciklizés, zsákolás).

A térd körüli izmok fejlesztése (térd problémák megszüntetése)

A térd helyett átveheti a fölötte lévő izomzat a feladatot (izom egyes pontjainak ujjal történő ingerlése ilyenkor fájdalommal jár), ezért érdemes azt fejleszteni (a térd körüli izmokat), pl. futással, bicajozással, guggolással, de nyújtani is: seizában ülve összezárt térddel finoman hátra hajolni (jóga ászanák közül ez a Supta-Vajrasana , azaz nyújtó merevtartás).

A guggolás a gyors rostokat erősíti, ha nagyobb súllyal csináljuk pl. 50-120 kg. A futás (zsírégető futás) pedig a lassú rostokat erősíti. A gyors futásnál a comb gyors rostjai hamar el is fáradnak (2-3-szor több energia kell hozzá), mint a lassú futásnál, lásd intervallum edzés.

 

Ha megizmosodtunk, de utána abba hagyjuk az edzést akár elkezdhet megereszkedni a bőr a testünkön?

Igen. Aki szerekkel gyorsan kigyúrja magát, annak gyorsabban is esik vissza az izma. A normális, ha szép lassan fejlesztjük vissza, pl. 45-ös bicepsz 5 év alatt lesz 39-es. A helyére zsír kerülhet, és akkor nem fog lógni a bőr. Az edzéstervről, izomzatról már írtam korábban.

 

Néhány gyakorlat, otthoni kivitelezésű edzésterv

Néhány gyakorlat, ha csak hobbiszinten otthon, különösebb eszközök nélkül szeretnénk edzeni, akkor végezzük a következő gyakorlatokat. Azért egy, egykezes szétszedhető súlyzót szerezzünk be és két gumikarikát. Kardióra fent már írtam ötleteket, de az elliptikus tréner (sok mindent átmozgat), vagy a négyütemű fekvőtámasz is jó megoldás lehet az edzésre.

 

Bemelegítés, nyújtás

Pl. a láblendítés nem nyújtás, ugyanis meghúzódhat az izom, ezért nem létezik valójában dinamikus nyújtás. A nyújtás az az, amikor mozgás nem, vagy nagyon finoman történik, ide tartoznak a kitartott nyújtógyakorlatok pl. jóga ászanák. És a „tesi órás” karhúzás mellre, szintén nem nyújtás, az inkább erősítés. A mellizmot az ajtófélfánál kell kinyújtani. Kéznyújtásra nagyon jó, ha állva kinyújtott kézzel a falra tesszük a tenyerünket, majd elfordulunk.

A helyes sorrend:

– Ízületek átmozgatása 1-2 perc (ilyenkor ropog általában) kéz, nyak stb., mindenhol

– Minimum 3-5 perc lassú dinamikus mozgás pl. futás, bicaj, zsákolás, árnyékboksz, vagy elliptikus tréner használata. Így átmelegszik a test és a vérkeringésnek is fontos mindez, keni az ízületeket stb. (láblendítés, karkörzés)

– Nyújtás (5 perc)

– 5 perc bemelegítés pl., ha állig húzást csinálunk először csak a rúddal csináljuk egy 0. sorozatot. Ezt mindig az adott sorozat előtt csináljuk meg (20-25-ször)

Ezután jöhet a súlyzózás, de a végén sem feledkezzünk meg a nyújtásról, mely szintén egy külön művészet, pl. ha oldalra spárgát csinálunk a sarkunkon tegyük ezt meg.

 

Tárogatás a földön hanyatt fekve és áthúzás

Nem teljesen kinyújtott karral mellizomra (fekvőpad helyett a hátunk alá helyezett szék is megteszi). A fekvőtámasz is jó, különféle más-más pozitúrába helyezve a kezünket (pl. egyiket előre, másikat hátra), illetve öklön, kézháton, ujjakon stb., de az nem növeszt túl nagy mellizmot, ahhoz több súly felemelésére van szükségünk. És érdemes mindig kicsit variálni a pozitúrát, hogy ne mindig ugyanott kopjon az ízület.

Schwarzenegger féle két szék közé elhelyezett partvisnyél segítségével a földről önmagunk felhúzása elég veszélyes, valószínűleg ő sem nagyon csinálta. Ráadásul eltörhet a partvis nyél és akkor a hátunkra eshetünk. A szék segítségével (anélkül kevésbé hatékony) áthúzást is csinálhatunk a súlyzóval, vagy, ha van kétkezes súlyzónk fekve nyomást is végrehajthatunk.

 

Oldalemelés vállra és bicepsz gyakorlat

Ez is jó gyakorlat, de a végén ne mozdítsuk el a csuklónkat, mert az nyírja ezt a területet, ahogy bicepezésnél is elég a végén elfordítani az alkart ugyanebből az okból kifolyólag. Ha belegondolunk a bicepsz két fejű izom akkor fejlődik a legtöbbet, ha derékszögben áll a karunk (tehát idáig fontos felemelni a súlyzót), a többi csak hab a tortán. A bicepszezést két kezes súlyzóval szokták kicsit előredőlve is csinálni, mert ez hatékonyabb. Az állig húzás is hatékony, de ehhez szintén kétkezes súlyzó kell.

Előre emelés súlyzóval

Természetesen a kezünket sose nyújtsuk ki teljesen, mert az nem tesz jót az ízületnek. És ezt a gyakorlatot felváltott kézzel csináljuk, hogy a derekat kíméljük. Amúgy érdemes súlyemelő övet hordani, mintegy kímélni ezt a területet és a csigolyákat.

 

A hát edzése

A homorítás, mikor hason fekve saját fenekünket megragadva hátul homorítunk kezünkkel és lábunkkal egyszerre, az nagyon hatékony, de csak a hát alsó felét erősíti. Érdemes ezen kívül egy székre egyik behajlított térdünkkel nehezedni és fűrészelni, azaz előrehajolva a behajlított lábunkkal azonos oldalú kezünkkel rátámaszkodva a székre, a másik kézzel a földől felfelé le-föl emelni a súlyt. De közben ne forduljunk ki.

 

Alkar

Gumilabda, vagy gumikarika összenyomása is jó erre a célra. De, ha egy fára kötelet és a kötél végére súlyt helyezünk, akkor annak feltekerése is segíti az alkar erősítését.

 

Tricepsz súlyzózás külön súlyzóval

Másik kézzel ne felejtsük el megtámasztani.

 

Hasprés

Elég a hasprés, az a legjobb, ha nem csuklóval, hanem könyökkel érintem meg a behajlított térdemet háton fekve. Ez a legjobb. Az is jó gyakorlat, ha a kezemet mellkason vagy vállon tartom, mert a fej különben mozog közben és emellett fontos, hogy a láb össze legyen zárva. Elvileg ennyi elég hasra. Esetleg 5 cm-t megemelhetem a lábam, úgy még hatékonyabb (alhast jobban húzza). De mindig húzzuk ki utána a hasizmot, hogy ne vigye el a gerincet, pl. előre tolom a hasam a sorozat végénél mindig. Ha hanyatt fekvésből felemeljük a lábunkat függőlegesen és azt gyorsan leengedjük, akkor azt behajlított lábbal tegyük, magát a leengedést, mert a deréknak nem a legjobb hatást fejti ki. Ez vonatkozik arra is, mikor kicsit megemeljük a lábunkat fekve, amely inkább a has helyett a csípőhorpaszizmot erősíti. De ekkor a fenék alá tesszük a kezünket, hogy kímélje a derekat. És a hasazást érdemes 1 percig és nem darabszámra csinálni. 2 x 1 perc, később növeljük az időt.

 

Sorrend és egyensúly

Érdemes pl. hát, has, mell sorozatokat egymás után csinálni, amíg a has pihen, jöhet a hát. Arról már írtam korábban, hogy az egyoldalú súlyzózás sérvet okozhat, így ne feledkezzünk meg a hát és has edzéséről sem. 4-5 sorozatokat csinálhatunk felváltva.

BMI, testvíz, haskörfogat, csonttömeg táblázat és izomtömeg százalék, testzsírszázalék normál érték, napi kalória

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
voll-diagnóziscitromos vízkúra