Mi vár ránk a halál után?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), halálközeli élmény

Vajon melyek azok a halálközeli közös élmények, melyekről beszámolnak azok, akik a halál utáni létet megtapasztalták és ami feltehetően vár ránk az élet után?

Élet a halál után

A mai világban sok kifacsart (tisztelet a kivételnek) ezoterikus kavalkád áll rendelkezésre (hibás integrált pszichológiai torzítások), mely infók a túlzott magyarázkodással és összetettségek segítségével próbálják kompenzálni, illetve fenntartani létjogosultságukat. Pedig az igazság egyszerű a spiritualitással, önismerettel együtt, amíg nem komplikáljuk túl, igaz? Ezt csakis magam példája miatt merem kijelenteni.:)

 

 

Vajon van-e valami a testen kívül, ami szintén a valóság része?

Van-e fejlődés, vagy egyszer csak behúz valami ebbe az „állapotba” és ebben feloldódunk? A megszabadulás spontán magától megtörténik vagy mi is tehetünk érte valamit?

A közös amiről beszámolnak azok, akik itt jártak:

  • Fájdalommentes, mély, időtlen béke, fény és zene, mely leírhatatlan és érzékszervektől függetlenül működik
  • Határtalan szeretet érzése
  • Döntéshozás lehetősége, hogy vissza karunk-e jönni
  • Panorámaélmény (életed főbb, tudatosabb eseményei leperegnek)
  • Tudatában vannak mindennek pl. mi történik kilométerekkel arrébb, ki mit gondol stb. (távérzékelés, lásd extrapszichológia)

A beszámolókban itt eltérések mutatkoznak: van, aki elhunyt szeretteivel, barátaival találkozik, mások idegenekkel, megint mások fénylényekkel (kedves hangnemben kérdez). Vakító, szeretetteljes fehér fény (isten), ez a 8-as Ken Wilberi szintnek felel meg (lásd Integrál Pszichológia).

Utóhatások: Ez az élmény erőteljesen hat az átélőire, és sokszor alaposan megváltoztatja a világnézetüket, a többi emberrel való kapcsolatukat, a halálról, a túlvilágról, a vallásról kialakult nézeteiket.

Úgy tűnik, az élmények struktúrája a világ minden táján azonos, de a látottak-hallottak kulturálisan meghatározottak. Például a sziú sámán, Fekete Jávorszarvas gyermekkorában átélt halálközeli élményében két férfi jött el érte a felhőkből, s odafent az ősök tanácsával találkozott, akik átadták neki a gyógyítás tudását.

 

A művészetekben is megmutatkozik ez a jelenség: Hieronymus Bosch XVI. században festett mennybemenetelén is látható az alagútélmény

Élet és halál (örök állandóság a halál előtt)

Több olyan emberről tudunk, akik halálközeli élmény helyett az elméjükön túli birodalomba kerültek tudatosan pl. meditációk gyakorlásával és egy különleges állapotban vannak. Szerintük a testen kívül létezik egy öröknek mondható entitás, mely túléli a halát. És a legfontosabb, hogy még az életünkben tudatosan meghaljunk olyan dolgoknak, amik idővel úgyis elmennek és észrevegyük mi az, ami állandó. Mindig.

Ez egész humbug és tudományosan bizonyítható hallucináció lenne?

A természettudományos magyarázatok jórészt a klinikai halált kísérő élettani folyamatokra építenek. A szívműködés és a légzés megszűnésével az agy nem jut elegendő oxigénhez, és felszaporodik az anyagcsere során keletkező szén-dioxid. Több kutató szerint ezek a folyamatok idézik elő a halálközeli élményeket.

Mindenki döntse el, hogy számára melyik magyarázat a valódi, aztán majd úgyis meglátjuk, megtapasztaljuk mi az igazság.:)

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
párkapcsolatalvászavar